Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Forestilling om fred

Sjansen for avspenning i Øst-Asia øker. Men avtalen mellom Trump og Kim er bare et papir.

Toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un i Singapore er historie, og historisk. Det fant sted på et resort-hotell bygd for flukt fra virkeligheten. Resultatene fra møtet er heller ikke skrevet i stein.

På papiret er avtalen som ble signert av de to statslederne et startsignal for avspenning og nedrustning. President Trump antyder at USAs militærøvelser i og ved Sør-Korea, som han kaller "kostbare krigsspill", skal trappes ned. Nord-Korea gjentar sin målsetting om atomnedrustning.

I tillegg kommer den åpenbart varme tonen mellom statslederne etter fem timers toppmøte. Personlige relasjoner har alltid påvirket internasjonalt toppdiplomati. Øst-Asia ble litt tryggere gjennom toppmøtet.

Varme personlige ord fra den frie verdens leder forhindrer ikke at Kim fortsatt leder et avskyelig kommunistisk regime som holder storparten av folket, særlig på landsbygda, i sult og fattigdom. Svært lite tyder på at dette vil endre seg.

Nord-Korea har heller ikke forpliktet seg til full atomnedrustning, slik Trump forlangte på forhånd. Målet vil bli nådd dersom diktatoren ser seg tjent med det. Økt respekt og samhandling med resten av verden, kombinert med fortsatt jerngrep om egen befolkning, er Kims mulige belønning for å la seg avvæpne. Det er da heller ingen formuleringer om folkestyre og menneskerettigheter i avtalen med USA.

Annonse

Nord-Korea har heller ikke forpliktet seg til full atomnedrustning, slik Trump forlangte på forhånd.

Formuleringene i den nye avtalen åpner for gradvis atomavvæpning parallellt med at sanksjonene mot landet vil bli lettet. Det vil lette presset på Nord-Koreas økonomi gjennom økt samhandel.

Spørsmålet er hvem som får nyte godt av dette. Som i andre underutviklede regimer er det stor fare for at landets diktator og hans krets vil stikke av med ressursene som økt samhandling med utlandet vil skape.

Oppsummert

Oppmuntrende

1 65 år etter Korea-Krigen møtes USA og Nord-Korea på toppnivå. Kjemien er god.

Ingen løfter

2 Nord-Korea vil ruste ned bare dersom diktator Kim og hans klikk tjener på det.

Nye spørsmål

3 Hva gjør Kina? Og hva gjør det nord-koreanske folket? Avspenning kan smerte.

Et mer åpent Nord-Korea kan også åpne for nye interessekonflikter. USA og Nord-Korea skal utvikle "nye relasjoner". For USA er det svært interessant å kunne delta i utviklingen av Nord-Koreas infrastruktur. Kinas utenriksminister Wang Yi, som sier seg fornøyd med USA/Nord-Korea-toppmøtet, vil neppe sitte stille og se på at USA sikrer seg oppdrag i nabolandet.

En åpning av Nord-Korea, parallelt med at det interne fiendebildet av omverdenen bygges ned, kan også gi folkelig oppstand og ustabilitet, slik Kina opplevde da staten lettet grepet om innbyggerne på 80-tallet.

For Donald Trump er avtalen med USAs gamle erkefiende en fjær i hatten. Ingen president fra Demokratene, inkludert fredsprisvinneren Barack Obama, klarte å komme så langt i Nord-Korea som Trump har gjort. Trumps ukonvensjonelle politiske og diplomatiske fremferd har trolig bidratt til utfallet.

Neste artikkel

Hareide skal ha honnør