Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ett år med verdenspolitikk på Twitter

Det har vært et turbulent år med Donald Trump som president i verdens mektigste land. Det blir ikke mindre bråk de neste tre, heller.

Lørdag var det ett år siden forretningsmannen og TV-kjendisen Donald Trump ble innsatt som president i USA. Det har vært et turbulent år for Trump, som nok vil få ettermæle som twitterpresidenten.

Trump selv gikk inn i ettårsmarkeringen med store demonstrasjoner mot seg, og en såkalt "shutdown". Republikanerne og Demokratene hadde til lørdag ikke lyktes i å komme fram til en enighet om budsjettavtalen for 2018, og dermed finnes det ikke penger til å blant annet lønne flere hundre tusen offentlige ansatte. Bakgrunnen er en uenighet om 800.000 personer, som er barn av ulovlige innvandrere, skal få opphold eller ikke. Amnestiet Barack Obama ga dem, ble trukket tilbake av Trump i fjor, og Trump har truet med å kaste dem ut av USA.

Ikke overraskende har Trump tatt til Twitter for å uttrykke sin misnøye med det demokratiske partiet. I en rekke meldinger anklager han Demokratene for ønske å gi ham en "gave", at de "leker nedstengingspolitikk", og for å være mer bekymret for innvandrere som har kommet til USA ulovlig, enn for USAs forsvars- og sikkerhetspolitikk. Trumps problem er at han selv forenkler kraftig, siden fem av de republikanske senatorene stemte mot budsjettforslaget.

Det siste året skal Trump ha tvitret over 2600 ganger. Han skal være så lite tilgjengelig for sine ansatte, og så tilgjengelig på sosiale medier, at deler av politikken hans faktisk blir til på Twitter.

Trumps måte å reagere på er typisk for ham, men utypisk for statsledere. Selv om Trump fremdeles er verdens mektigste mann i verdens mektigste land, vil han kunne gjøre USA mindre viktig om han stevner fram på samme måte i tre år til.

Oppsummert

Ett år som president

1 Lørdag feiret Donald Trump, forretningsmannen og populisten som ble USAs 45. president, ett år i det ovale kontor.

SoMe-presidenten

2 Det har vært et år med politiske absurditeter, helst presentert gjennom kortre meldinger på Twitter.

Klovn eller ikke

3 Skal Trump unngå å gå inn i historien som en politisk klovn, må han bruke de neste tre årene svært godt.

Annonse

Det første året har Trump besøkt golfbanene sine 95 ganger, han har anklaget etablerte amerikanske medier for "falske nyheter", mens rådgiverne hans presenterer "alternative fakta", han har nådd en historisk lav oppslutning som sittende amerikansk president, skapt ny splid mellom israelere og palestinere med vedtaket om å flytte den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem. Og ikke minst pågår det fremdeles en etterforskning av Trump-kampanjens mulige forbindelser til Russland under presidentvalget.

En av Trumps store seire forsvinner derfor i alt det andre. De siste dagene har det blitt kjent at det amerikanske selskapet Apple, trolig gjennom en stor skatterabatt, flytter pengene sine hjem, investerer i arbeidsplasser og teknologiutvikling i USA – mot en engangsskattesum på 300 milliarder kroner til USA.

Et av Trumps løfter var å skape nye arbeidsplasser i USA. Apple lover 20.000 nye arbeidsplasser. Slik kan et av verdens største selskapet kanskje bidra til å lette de neste årene av Trumps presidentperiode.

Neste artikkel

Bayer tapte nok en erstatningssak om Roundup i høyesterett i USA