Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

En trussel for liv og helse

Ambulansefly er satt på bakken i Nord- Norge som følge av strid mellom ny og gammel operatør av luftambulanse­tjenesten. Det er en helt uholdbar situasjon.

På bakken: Den pågånede striden om luftambulansetjenesten i nord har ført til at fly har blitt stående på bakken.Foto:  Paul Kleiven/NTB scanpix
På bakken: Den pågånede striden om luftambulansetjenesten i nord har ført til at fly har blitt stående på bakken.Foto: Paul Kleiven/NTB scanpix

En strid mellom selskapet Lufttransport, som i dag drifter luftambulansetjenesten i nord, og det svenske selskapet Babcock SAA, som skal ta over fra juli neste år, har ført til at piloter er blitt sykmeldt og flyene satt på bakken.

Klinikkoverlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset Nord-Norge mener at situasjonen ikke er under kontroll. Han karakteriserer situasjonen som en akutt trussel mot liv og helse. Det gir en uholdbar beredskapssituasjon.

Bakgrunnen for den alvorlige situasjonen er en pågående strid mellom Lufttransport, som har driftet luftambulansetjenesten i nord i 25 år, og Babcock SAA som fikk tilslaget da Helse Nord la oppdraget ut på nytt anbud. Striden handler om hva som skal skje med pilotene når Babcock SAA overtar. Nylig brøt det svenske selskapet forhandlingene med Norsk Flygerforbund om en kollektiv overgang for Lufttransports piloter.

Resultatet er at piloter har blitt sykmeldt, og at flyene dermed har blitt satt på bakken. I løpet av den siste uka har ikke Helse Nord greid å skaffe flytransport til pasienter hele 37 ganger. Situasjonen forverres av at flere av Lufttransports piloter søker seg til andre selskaper.

Som kjent er avstandene i Nord-Norge store. Alternativet til lufttransport, ambulanse langs vei, er i mange tilfeller helt utilstrekkelig.

Helseminister Bent Høie dro i helga til Bodø og Tromsø for å få førstehånds informasjon om konflikten i luftambulanseberedskapen. Han krever at Helse Nord rydder opp.

Oppsummert

På bakken

1 Ambulansefly står på bakken i Nord-Norge på grunn av en konflikt mellom gammel og ny operatør av tjenesten.

Liv og helse

2 Situasjonen er uholdbar, og en akutt trussel mot liv og helse.

Rydde opp

3 Helseminister Bent Høie ber Helse Nord rydde opp i situasjonen. Spørsmålet er om Høie må ta aktive grep selv.

Annonse

Det er åpenbart at det må ryddes opp i situasjonen. Når liv og helse står i fare, bør helseministeren vurdere å selv ta aktive grep for å ordne opp.

Konflikten handler som sagt om som skal skje med pilotene når det nye selskapet tar over tjenesten. I to måneder har det pågått forhandlinger om lønns- og arbeidsvilkår for flygerne, samt om en kollektiv ordning for å sikre at flygerne for fortsette i jobben med ny operatør. Babcock SAA valgte å bryte forhandlingene.

Den nye operatøren vant anbudet på å drive tjenesten 300 millioner billigere i seks år. Forbundsleder Yngve Carlsen i Flygerforbundet mener at dette er muliggjort gjennom hovedsakelig å dumpe ansattes lønns- og arbeidsvilkår.

Partene i konflikten har ulike versjoner. Men det som er helt på det rene, er at det medfører en risiko å overlate livsnødvendige infrastrukturtjenester til private selskaper, og at risikoen øker ved å utsette selskapene for hard konkurranse.

Neste artikkel

Krig i Europa og koronapandemi påvirker samferdsel i nord