Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

En suppe som lukter

Idrettens omdømme har fått vinflekker på seg. Flekkene må vaskes vekk og flaska settes på hylla.

Toppledelsen i norsk idrett har i flere år holdt tilbake informasjon og bilag for sin reise- og representasjonsvirksomhet. Denne uka ble lokket løftet av gryta. Det lukter ikke godt.

Norges idrettsforbund har gitt innsyn i 16.000 bilag tilbake til 2012. De viser en raus kredittkortbruk, også hos tidligere generalsekretær Inge Andersen og nåværende idrettspresident Tom Tvedt.

Konjakk, hummersuppe, østers og vin til 1800 kroner flaska er blant ingrediensene. Idrettstoppene har brukt fellesmidler på alkohol og luksus både til seg selv og til sponsorer.

Næringsliv og idrett hører sammen. Sponsormidler driver arrangementer og bidrar til aktivitet. I bytte gir idretten helter og prestasjoner som næringslivet kan assosiere seg med.

Det betyr ikke at norske idrettsledere kan oppføre seg som internasjonale næringslivstopper. En grasrotbevegelse som nyter milliarder i støtte fra det offentlige, har ikke råd til det.

Inge Andersen forsvarer pengebruken overfor VG, med «forpliktelser om tilstedeværelse ved ulike arrangementer...» Vi kan ikke se noen forpliktelse til å kjøpe sprit på et utested i Bergen etter halv to på natta.

Oppsummert

Vond suppe

1 Bilagene over idrettens pengebruk på luksus og alkohol er vond lesning for grasrota.

Dårlig dømmekraft

2 Ledere som nekter ølservering på fotballkamper, klarer ikke selv å korke flaska før etter halv to på natta.

Hellelands ansvar

3 Idrettens omdømmeregnskap går kraftig i underskudd. Idrettsministeren må ta sin revisorjobb alvorlig.

Annonse

Idrettsforbundet påpeker selv på sine hjemmesider at «dugnad utgjør en svært viktig ressurs for våre idrettslag, og er ofte helt avgjørende for at medlemmene skal kunne få et aktivitetstilbud. Dugnadsånden er derfor viktig å ta vare på.»

Den ukultur som er avdekket i ledelsen ødelegger dugnadsånden og er en fornærmelse mot alle dem som tar på seg verv og gratistimer for idretten. Vi misunner ikke barna som banker på dører for å selge lodd til inntekt for sitt lag i disse dager.

Idrettsforbundet ber kulturdepartementet om 137,5 millioner kroner til egen administrasjon neste år, 7 millioner mer enn i år. Det første idrettsminister Linda Hofstad Helleland bør gjøre, er å stryke de sju millionene og vurdere kutt. Spillemidlene skal gå til dugnadsgrøt, ikke hummersuppe.

Hofstad Helleland kan heller ikke la flekkene på idrettens omdømme ligge. Nye, strengere retningslinjer for pengebruk er på plass. Det spørs om det holder. Det er dømmekraften det skorter på, sier Tore Rømo, leder i Nord-Trøndelag idrettskrets, til NRK.

Er det mulig å avslutte ukulturen uten å avslutte arbeidsforhold og redusere antallet lederkontorer i idrettens ledelse? Idrettspresident Tom Tvedts motarbeiding av åpenhet, og hans manglende unnskylding, tyder på at svaret er nei.

Neste artikkel

Venstres påvirkning av bondetilbudet