Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Elvestuens ulvekos

En miljøminister som koser med ulver bidrar ikke til å senke konfliktnivået i norsk rovdyrpolitikk. Tvert imot.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen har vært ute på tur. Nærmere bestemt i et ulvehi i Hedmark. Der har Elvestuen koset og klappet på en ulvunge - tre uker gamle "Balder". Elvestuen besøkte Letjennareviret sammen med Statens Naturoppsyn, som skulle merke og DNA-teste valpekullet.

Elvestuen kunne senere dele gleden over møtet med ulven med følgere på Facebook.

Ulvebesøket har skapt mye rabalder, forståelig nok. Det var nok Elvestuen klar over på forhånd. Derfor må vi spørre om Elvestuens vurderingsevne har fordampet i sommervarmen i Sør-Norge.

Etter at Elvestuens forgjenger Vidar Helgesen stoppet lisensjakta på ulv før jul 2016, økte konfliktene rundt rovdyr til nye høyder. Det toppet seg i fjor sommer med de store tapene til én ulv sauenæringen i Oppland og Akershus opplevde, selv om ulven viste seg å være en svensk streifulv.

Oppsummert

Ulvekos

1 Klima- og miljøminister Ola Elvestuen er ansvarlig minister for rovdyrpolitikken. Kosing med ville, hjelpeløse dyr bør ikke være på agendaen.

Konfliktnivå

2 Konfliktene rundt rovdyr, og særlig ulv, økte under Vidar Helgesens tid som miljøminister, blant annet fordi han stoppet lisensjakta på ulv.

Bør dempe seg

3 Elvestuens ulvestunt er ikke særlig smart, om ønsket er å dempe konfliktnivået rundt rovdyrpolitikken.

Annonse

Det siste halvåret har man lykkes med å dempe gemyttene. En årsak er at lisensjakta på ulv ikke ble stoppet, og det ble skutt 28 ulver til sammen i løpet av vinteren. At WWF tapte rettssaken mot staten i vår, og ulvejakta ble kjent lovlig av Oslo tingrett, har videre bidratt til å senke konfliktnivået.

At en liten ulvevalp som knapt nok har åpnet øynene er rolig i hånda på ministeren er definitivt ikke et bevis for at ulven er et snilt dyr. Sps Sandra Borch mener da også at Elvestuen tegner et Disney-bilde av rovdyrene.

Det er ikke mulig å se Elvestuens ulvekos som noe annet enn en bevisst økning av konfliktnivået i rovdyrpolitikken. Det er svært uklokt. Venstre har nok behov for å prise sine egne velgere etter en vinter der mange ulver er skutt, og WWF tapte i retten. Men Elvestuen burde kunne klare å smøre egne velgere uten at bønder som har mistet sauer til ulven føler seg tråkket på. Er det sånn Elvestuen vil bygge dialog med lokalbefolkning og beitenæring?

Elvestuens provokasjon bør havne på statsminister Erna Solbergs bord. Vi tror heller ikke landbruks- og matminister Jon Georg Dale jubler over verken navngivingen eller kosingen. Det burde være fullt mulig for en statsråd å få til et besøk ute i norsk natur uten å samtidig eskalere konflikten i rovdyrspørsmålet.

Årlig bruker staten mye penger på "konfliktdempende tiltak", omstilling i jordbruket og forskning på ulv. I selfiens tid er det ikke så rart at også en politiker gjerne lar seg avbilde med favnen full av ulvevalper. Men Elvestuen har et ansvar for en fornuftig forvaltning av rovdyrpolitikken. Da bør han sørge for å senke konfliktnivået, ikke øke det.

Neste artikkel

Ulv skutt i Trøndelag