Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Det er ingen naturlov at de rike må få mest

Det sterke norske velferdssamfunnet kan ikke finansieres av olje til evig tid. Derfor er det ansvarlig å gjøre som Ap, og gå til valg på å reversere Høyres enorme skattegave til Norges rikeste.

De siste fire årene, mens Frp har kranglet med Venstre og KrF om klima, flyktninger og andre hjertesaker, har Høyre jevnt og trutt og i det stille jobbet med å kutte skattene for Norges rikeste.

Skattekuttet har i svært liten grad kommet folk med vanlig inntekt til gode: En utregning VG gjorde i mars, viste at mens de 94 prosentene av oss som har en formue på alt fra null til fem millioner, i snitt betaler 3637 kroner mindre i året i skatt. Norges 1600 rikeste, derimot, betaler i snitt 1600 kroner mindre i skatt per dag – tilsvarende omtrent 575.000 kroner mindre i året.

Hadde Høyre helfinansiert denne overføringen av kjøpekraft til Norges rikeste gjennom kutt i statsbudsjettet, hadde valget i år vært avgjort for lengst.

Men Høyre har vært smarte. Erna Solberg har brukt oljeformuen, som skal finansiere velferden i framtida, til å finansiere det meste av skattekuttene. Det er dobbelt smart, siden det i tillegg øker sjansen for at det offentlige helse- og pensjonstilbudet går konkurs. Da kan en driftig politiker svare med neste steg: Privatisering.

Gode nyheter for de rikeste, kanskje. Ikke for oss andre. Derfor er det gledelig at Ap og Jonas Gahr Støre tar et så tydelig oppgjør med Høyres skattepakke.

Støre går ikke til valg på å «flå de rike». Det Ap lover, er å legge skattene tilbake til 2014-nivå. Alle som tjener 600.000 kroner eller mindre i året, vil betale like mye skatt, eller mindre, ifølge Støre. Han lover også at ni av ti pensjonister vil få lik eller lavere inntektsskatt, og at ingen som ikke betaler formuesskatt i dag, vil betale formuesskatt med Aps skatteplan.

Oppsummert

Blå ballong

1 Høyre har levert milliarder i skattelette for Norges rikeste de siste årene – mens skattebetalere med vanlig inntekt har fått smuler, i beste fall.

Bare MÅ gi det

2 «Det kan vi ikke unngå», påstår Erna Solberg når hun blir konfrontert med Høyres gave til de rikeste.

Det finnes alternativer

3 Men det

kan

vi unngå. Det er nemlig slik demokratiet fungerer. Det skorter ikke på alternativer som går til valg på å investere norske penger i andre ting enn å feite opp rikingers lommebøker.

Annonse

Derimot vil Støre skru skatteklokka tilbake for Norges rikeste, der brorparten av skattepengene Høyre og Frp gir fra seg, havner. Faktisk har de rike fått så mye at det har skapt reaksjoner fra Frp. Noen Frp-ere har tross alt skjønt at «for folk flest»-partiet burde prioritere skattelette for folk som ikke tjener så mye.

Erna Solbergs svar på kritikken har alltid vært linjen hun også serverer i Dagbladet: «Det vil alltid være sånn at de med høyest formue og inntekt vil ha høyest skattelette i kroner og øre. Det kan vi ikke unngå.»

Solberg forsøker her et godt, gammelt politiker-triks: Å få en rå politisk prioritering til å framstå som et resultat av en slags økonomiske naturlover. Høyre «må» alltid legge ned sykehus, politikontorer og skoler. Det er aldri snakk om at Høyre «vil». Selv om konsekvensen av det Høyre «må» gjøre, helt tilfeldigvis ofte er at Høyres valg gjør livet mye lettere for partiets rike onkler. Sånn må det bare være, ifølge Solberg.

Så lettlurte er nok ikke norske velgere.

Neste artikkel

Går hardt ut mot strømtiltak til egen regjering: – Folk vil oppleve høyere strømpriser