Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Regjeringas «julehilsen» til jordbruket

Endelig er Høyre ute og flagger noen synspunkter rundt den nylige framlagte jordbruksmeldingen. Man kan være fristet av og til å tro at landbruket styres av Frp alene.

Høyresidas fortelling om jordbruket er rene Disney-fortellinga. Virkeligheten i deres julehilsen er en ganske annen, ifølge landbruksblogger Lise Thorsø Mohr. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix + montasje

Jeg sitter og leser spalten «Fra Løvebakken». Denne ført i pennen av stortingsrepresentant fra Hedmark Høyre, Gunnar Gundersen.

Tema er Jordbruksmeldingen som ble lagt fram sist fredag av mat- og landbruksminister Jon Georg Dale. Jeg begynner med å sitere – noe fragmentert fra Gundersens innlegg.

Mirakeljordbruket

«Bonden har lenge ligget i toppen i norgesmesterskapet i produktivitetsutvikling». Det kommer jeg tilbake til. Neste sitat »Den teknologiske utviklingen og bruk av automatiserte produksjonsprosessser er sterk innen landbruket…» Den kommer jeg også tilbake til. Nok et begrep «effektiviseringsgevinstene»! Så følger en lang rekke fine ord. Produktivitetsvekst, velstandsvekst, produktivitetsvekst igjen…, ny teknologi og automasjonsprosesser i produksjonen. Puhh… Vi fortsetter med sterkere konkurranse, markeder som kommer nærmere og at vi for fremtiden skal ha et mangfoldig landbruk over hele landet.

Les også: Dale åtvarar mot å gå i skyttargravskrig

Vi har en rekke konkurransefortrinn, men vi må øke og EFFEKTIVISERE norsk matproduksjon. Vi ligger i toppen, vi skal jaggu effektivisere ja! Til og med rekrutteringen til landbruket får bli med denne gang. Dette skal lykkes takket være en offensiv næringspolitikk for landbruket. Så kommer det en gang til «mer effektiv gårdsdrift vil føre til en mer konkurranse- og markedsrettet organisering av omsetningen av landbruksprodukter skal være viktige elementer for å utvikle fremtidens jordbruksnæring i Norge. Halleluja, vi er snart ferdige, pus.

Sånn – må bare avslutte med denne «dette skal styrke norske bønders konkurransekraft ytterligere». Da var vi ferdige - for denne gang.

Hva skal nå dette bety?

Det jeg synes er bra er at Høyre endelig er ute og flagger noen synspunkter rundt den nylige |framlagte jordbruksmeldingen. Man kan være fristet av og til å tro at landbruket styres av Frp alene. Slik er de jo ikke. Høyre kommer luskende bak og mener så å si ingen ting om det som legges frem. Jeg forstår at FrP har kontroll over landbruksdepartementet, men Høyre som det største parti i Regjering kunne saktens ha vært på banen av til når det gjelder mat til folket. Min mening er at svært lite av denne jordbruksmeldingen vil få flertall i Stortinget. Både Arbeiderpartiet, KrF og Venstre har sendt tydelige signaler om uenighet. Allikevel, vi har en Regjering som ønsker noe annet. Det familielandbruket som resten av Europa misunner oss, er noe dritt. Det koster for mange penger, forårsaker for lite utvalg i ostedisken og avokadoen er for dyr.

Annonse

Les også: Svinenæringa åtvarar mot prisfall og for lite norsk juleribbe

Har vi en Regjering som er sentrert rundt asfalt? Vet dere at det finnes folk som bor i noe som heter distriktene. Vi som er avhengig av den lokale butikken, og har arbeidsdager som går utover åtte timers dagen. Du har vært på jobb rundt ni timer, går kveldsrunde og ser at det er en kalv på gang. Da slukker du ikke lyset og går. Ingen kan på forhånd si hvor lang tid det går før kalven kommer. Slik er det med babyer også. Du blir der til alt er i orden. Hvem skal regne timepris på slikt? Høyre? FrP?

Langt unna Gundersen

Vi arbeider med biologi og levende dyr. Det er milevis fra produktivitetsveksten til Gunnar Gundersen. Automatiserte prosesser ble også nevnt. Ja, det er fint det. Men, disse prosessene krever også at bonden er der. Det er noe som heter oppfølging og overvåking. Jeg kan ta et konkret eksempel fra melkeroboten. Den er fin den! Men, med en gang noe går galt ringer det på mobilen til bonden enten han sover eller ikke.

Les også: Geitebønder bekymra over jordbruksmelding

Tror du det er stas å bli vekket klokka to om natta? Noe er galt. Bonden tar på seg kjeledressen og har kurs for fjøset. Kanskje var det en bagatell som ordnes raskt, kanskje ikke… Hvem betaler den timeprisen midt på natta? Når Dale nå i tillegg foreslår at avløser ordningen skal parkeres da er det bare å ønske god jul!

God jul ønskes også fra pus og meg, og til slutt må jeg sitere min avdøde svigerfar, Kai Mohr. Han hadde et fantastisk uttrykk: «ORDSALAT». Beklager Gunnar Gundersen, jeg tror han hadde benyttet uttrykket om ditt innlegg i Nationen.

Neste artikkel

Norsk Lokomotivmannsforbund mener samferdselsministeren sporer av om jernbanesikkerhet