Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Venter med dommen over økomat

Er økologisk dyrket mat sunnere enn konvensjonell mat? Det spørsmålet gir Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) svar på når en ny rapport legges fram i neste uke.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet har ikke vurdert hvor bærekraftig økologisk og konvensjonell produksjon er. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Vitenskapskomiteen for mattrygghet har ikke vurdert hvor bærekraftig økologisk og konvensjonell produksjon er. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Rapporten er den hittil største norske gjennomgangen av forskning om økologisk og konvensjonell mat og matproduksjon. VKM har på oppdrag fra Mattilsynet gjennomgått og sammenstilt forskning om økologisk og konvensjonell mat og matproduksjon. VKM har sammenlignet de to produksjonsformene og vurdert hva forskjellene har å si for plantehelse, dyrs helse og velferd og for menneskers helse.

VKM har derimot ikke vurdert hvor bærekraftig økologisk og konvensjonell produksjon er. Den har heller ikke vurdert konsekvenser for miljøet av økologisk produksjon sammenlignet med konvensjonell produksjon. Årsaken er at aspekter som for eksempel bærekraft og miljø ikke har vært en del av oppdraget fra Mattilsynet.

Konklusjon neste uke

– Vi blir ofte bedt om å se på noen sider av en sak. Våre vurderinger er derfor kun en del av et større bilde, sier kommunikasjonssjef Astrid Bjerkås i VKM til Aftenposten.

Overfor NTB opplyser Bjerkås at rapporten ikke blir lagt fram før neste uke og at VKM derfor ennå ikke kan si noe om konklusjonen. En tilsvarende rapport fra Storbritannia i 2009 konkluderte imidlertid med at det helsemessig ikke er vesentlige fordeler ved å spise økologisk mat i stedet for konvensjonell mat.

Annonse

Mattilsynets seksjonssjef Are Sletta forklarer at tilsynet kun har bedt om en rapport som ser på områdene som Mattilsynet selv er tillagt myndighet. Miljømessige sider er derfor ikke medregnet.

Savner miljøvurdering

Forkjempere for økologisk mat, blant dem Regine Andersen i Oikos, mener det er feil å kun vurdere om en økologisk gulrot er sunnere enn en konvensjonell gulrot.

– Miljøeffekter er blant de viktigste argumentene for økologisk jordbruk. De handler om å ta vare på den levende matjorden, mangfoldet av insekter, fugler og andre levende vesener, om klima, energi- og ressursbruk. Økologisk jordbruk scorer høyt på slike parametre, sier hun.

Neste artikkel

Mattilsynet kommer med en beskjed til matprodusenter som følge av krigen i Ukraina