Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vedum: – De som lever med å ha ulv så tett innpå seg, føler seg umyndiggjort

Leder i Senterpartiet var en av dem som demonstrerte mot regjeringens rovdyrpolitikk tirsdag.

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum i fakkeltoget mot regjeringens ulvepolitikk. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier at folk føler det at regjeringen overprøver Stortingets ulvetall går utover deres livskvalitet.

– De som lever med å ha ulv så tett innpå seg, føler seg umyndiggjort av dem som sitter på regjeringskontorene sine langt unna hverdagen til dem som faktisk blir berørt av politikken de fører, sier han.

– Er dette først og fremst en ulvedemonstrasjon eller er det noe annet?

– Det er en demonstrasjon for å bli hørt. Vi ser at rovviltnemndene blir overkjørt i vedtaket om lisensjakt innenfor sonen, men det er også et enormt engasjement fra de ordførerne som krever at rovviltforliket generelt skal etterleves. Et annet eksempel er de som bor i Aurskog-Høland, som både opplever at nemndenes vedtak om å felle Mangen-flokken blir overkjørt, samtidig som at lensmannskontoret blir lagt ned. Dette er en protest som skyldes en kombinasjon av flere ting, mener Vedum.

Annonse

Leder i Norsk Bonde og Småbrukarlag Kjersti Hoff deltok under fakkeltoget som vakt, og Nationens utsendte møtte henne like ved Eidsvolls plass foran Stortinget.

– Dette er en god følelse, med en rolig og verdig demonstrasjon med et fantastisk oppmøte til støtte for Stortingets vedtak i rovdyrpolitikken. Demonstrantene blir også møtt med respekt, og det er godt å se. Stortingets rovviltforlik er bredt, og det er viktig å respektere det, sier Hoff.

Folk kommer langveisfra, de er veldig innbitte, sa leder Erling Aas-Eng i Hedmark Bondelag til NTB før aksjonen.

– Vi opplever at regjeringen og klima- og miljøministeren ikke forstår helt hvilke følger det har for oss som lever i områdene hvor ulven er. Vi vil ikke fjerne ulven, men vi kan ikke ha fri vekst av ulv. Det får ganske store konsekvenser når ulveantallet øker. Dette så vi sist i sommer, blant annet i Nord-Østerdalen, hvor over 800 sau ble drept. Det er en forferdelig belastning for folk som har gått hele sommeren og lett etter sau som enten er drept eller skadd, sier han.

Neste artikkel

Svak nedgang for gaupebestanden i Skandinavia