Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ved å drikke en kopp kaffe har du brukt 140 liter vann

Mens flere hundre millioner mennesker har mangel på rent vann, bruker man 140 liter vann for å produsere en kopp kaffe.

Selv om det kun er noen desiliter kaffe i koppen, er det brukt langt mer vann for å produsere kaffen. Foto: Colourbox

Det er organisasjonen WaterAid som har kommet frem til hvor mye vann som brukes til produksjonen av kaffe. Organisasjonen jobber for at flere skal få tilgang på rent vann. De har kommet med eksempler på produkter som trenger mye vann under produksjon.

Blant disse to er kaffe og avokado. For å lage en kopp kaffe brukes det 140 liter vann, skriver Sveriges Radio. For å produsere en kilo avokada bruker man 2.000 liter vann.

Produseres i områder med lite vann

Utfordringen er at disse varene ofte produseres i områder der det er stor mangel på vann. 844 millioner personer er, ifølge WaterAid, uten rent vann, mens fire milliarder lever i områder med lite vann.

– Uten vann spres sykdommer som diaré og akutte luftveisinfeksjoner. Barn er spesielt sårbare, skriver organisasjonen på sine nettsider.

I land som India og Usbekistian er det mange som ikke har tilgang til rent vann. Samtidig produserer disse landene blant annet bomull, som trenger mye vann under produksjonen.

69 prosent går til jordbruket

Annonse

Ifølge Norsk insitutt for bioøkonomi (NIBIO) bruker man i gjennomsnitt 3000 liter vann for å produsere den maten du spiser hver dag.

Landbruket rundt om i verden er blant de største forbrukerne av vann. FNs mat- og landbruksorganisasjon anslår at 69 prosent av det totale vannforbruket går til jordbruk, mens kun ti prosent går til husholdningene.

I Norge sørger regnet for en stor del av vannet som brukes i produksjon. Men i fjor så man også her i landet at man måtte bruke vann fra andre kilder som elver eller sjøer.

– Mange steder fører klimaendringene til usikkerhet rundt den nedbøren som faktisk kommer. Bonden spør seg om regnet kommer og om det kommer i tide, forteller vannforsker Johannes Deelstra ved NIBIO til insituttets egne nettsider.

Eat med fokus på vann

Mens Gunhild Stordalen og Eats rapport om verdens kosthold og matproduksjon i 2050 har fått mye oppmerksomhet for den strenge dietten når det gjelder kjøtt, har den også fokus på vannforbruket i landbruket.

– Det nåværende globale matsystemet krever en ny landbruksrevolusjon som er basert på bærekraftige investeringer, står det i rapporten.

Der trekkes det frem at vannforbruket må forbedres kraftig for flere skal overleve.

Neste artikkel

Klima-eliten samlet i Stockholm