Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Utstyr for over 100.000 stjålet fra gårder i Akershus

GPS-utstyr fra traktorer har blitt stjålet fra gårder i Vormsund i Akerhus. – Frustrerende, sier den ene bonden som har fått utstyret sitt frastjålet.

Potetbonde fra Vormsund Anders Nordlund har blitt frastjålet GPS-utstyr på traktorene sine. Arkivfoto: Benjamin Hernes Vogl
Potetbonde fra Vormsund Anders Nordlund har blitt frastjålet GPS-utstyr på traktorene sine. Arkivfoto: Benjamin Hernes Vogl

Natt til torsdag denne uka ble GPS-antenner stjålet fra traktorer på to gårder i Vormsund i Nes kommune i Akerhus. Det melder avisen Raumnes. Ifølge avisen er det utstyr til en verdi av flere hundretusen kroner som har blitt stjålet.

Potetbonde Anders Nordlund er en av dem som har blitt utsatt for tyveri, og er oppgitt over at dette skjer nå, spesielt med tanke på alt arbeidet som skal gjøres i forbindelse med våronna.

– Utstyret kan selvfølgelig erstattes, men det er frustrerende å bli stoppet i arbeidet midt i den travleste tida på året, sier Nordlund til avisen Raumnes.

Nordlund bruker GPS-utstyret til plante mest effektivt, såkalt presisjonsjordbruk.

Annonse

– Spesielt når vi setter poteter er det viktig med riktig avstand. Når vi har programmert GPS-utstyret styrer traktoren seg selv etter programmerte kjørelinjer, sier han til avisen.

Politiet har nå vært på gården for å sikre spor og gjøre undersøkelser. Det har også blitt meldt om et lignende tyveri på samme tid og i samme område.

– Det er helt tydelig at disse tyvene visste hva de var ute etter. Da politiet var på åstedsundersøkelser hos Nordlund kom det inn en melding til fra en gård på Røavegen der det var stjålet den samme typen utstyr. Dette tyveriet skal også ha skjedd i det samme tidsrommet som tyveriet hos Nordlund, sier Gunnar Foseid, politikontakt i Nes til Raumnes.

Også i Trøndelag har politiet fulgt situasjonen nøye. Politiet i Namdalen la nylig ut en melding på Facebook hvor de oppfordret folk til å sikre sine verdier.

«De siste årene er det stjålet GPS-utstyr for store verdier fra anleggsmaskiner og traktorer rundt om i landet. Tyveriene bærer preg av å være målrettet og synes å være utført av mobile vinningskriminelle. I april ble det registrert slike tyverier i nabodistrikter. Det er derfor sannsynlig at tyverier av GPSer vil finne sted i Trøndelag i nær fremtid. Politiet oppfordrer næringsdrivende til å sikre slikt utstyr så godt som mulig. Dette kan f.eks gjøres ved å ta med utstyret hjem, parkere traktorer og anleggsmaskiner innelåst eller på steder med videoovervåkning. Vi oppfordrer også publikum til å være oppmerksom på biler og personer som naturlig ikke hører hjemme på områder hvor slike maskiner er parkert.»

Neste artikkel

Potetbonde er klar til å dyrke mer