Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

To jerver avlivet i indre Sogn

To hannjerver ble avlivet i går, en i Luster og en i Årdal. Jakta er innstilt i dag, men tas opp igjen når forholdene blir bedre.

Denne jerven ble avlivet ved Fåbergstølsgrandane i Luster i går. Foto: SNO-Aurland, rovviltseksjonen
Denne jerven ble avlivet ved Fåbergstølsgrandane i Luster i går. Foto: SNO-Aurland, rovviltseksjonen

De to jervene er de første som er felt i Sogn og Fjordane i vinter. Lisensjakten, som ble avsluttet 15. februar, var resultatløs, men på grunn av betydelige tap av beitedyr har Miljødirektoratet satt i gang ekstraordinær jakt.

– Slik har det vært de ti siste årene, sier Rein-Arne Golf til nationen.no. Han er regionansvarlig for rovvilt i Statens naturoppsyn (SNO), som gjennomfører jakta.

Helikopterjakt

Både jerven i Luster og den i Årdal ble bedøvd fra helikopter slik at kjønnet kunne sjekkes. Hadde det vært tisper, kunne de ikke blitt avlivet fordi de kunne hatt valper.

Jakten startet torsdag ettermiddag etter at det tidligere i uken hadde kommet litt snø.

– Vi er avhengige av at det er sporsnø. Dene uken har det snødd, men det har vært litt vind så det er hardt, men vi klarer å finne spor enkelte steder, sa Golf til sognavis.no i går ettermiddag.

I går var det imidlertid mildt, og i dag har det frosset på slik at sporforholdene er umulige. Derfor er jakten innstilt til forholdene bedrer seg igjen.

På ubestemt tid

Annonse

Golf vet ikke hvor lenge jakten skal fortsette eller hvor mange dyr som skal tas ut.

– Miljødirektoratet vurderer situasjonen fortløpende, og vi må bare rette oss etter beskjedene derfra. Men med presset for jakt som er her lokalt, regner jeg med at vi holder på en stund til.

Tidligere denne uken ble det meldt at minst seks jerver nå er på ferde i området der mer enn 600 sauer ble drept av jerv i fjor. Stortinget har tidligere vedtatt at det ikke skal være skadedyr i Sogn og Fjordane. Det skal heller ikke være ynglende jerv i fylket, og Golf ser ikke bort fra at det kan bli aktuelt å spore hunnjerv til hiet og avlive valpene, såkalt hiuttak, dersom en slik mulighet byr seg.

– Så langt har vi ikke holdepunkt for at det er yngel her i år, men forholdene for registrering har vært så vanskelige at det ikke kan utelukkes. I så fall blir det Direktoratet som tar avgjørelsen, sier Golf.

Neste artikkel

Staten og dyrevernsorganisasjoner møttes i tingretten