Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tips om den svenske Junselevargen belønnes med 100.000 kroner

Svenska Rovdjursföreningen har utlovet en dusør på opptil 100.000 svenske kroner til den som kan gi tips om hva som har skjedd med den såkalte Junselevargen og hennes make.

Junselevargen: Vet du hvor denne ulvetispa er, eller hva som har skjedd med henne? I så fall kan du tjene 100.000 raske svenske kroner ved å tipse Svenska Rovdjursföreningen. Her er ulvetispa fotografert under en flytting i 2012. Foto: Naturvårdsverket
Junselevargen: Vet du hvor denne ulvetispa er, eller hva som har skjedd med henne? I så fall kan du tjene 100.000 raske svenske kroner ved å tipse Svenska Rovdjursföreningen. Her er ulvetispa fotografert under en flytting i 2012. Foto: Naturvårdsverket

Tipsene skal føre til at de to ulvene blir funnet - døde eller levende - eller at det kan fastslås hva som har skjedd med dem, opplyser Svenska Rovdjursföreningen i en pressemelding om dusøren.

Rikskjendis

Da Junselevargen kom vandrende fra Finland til Sverige i 2010, ble hun ansett som et genetisk viktig tilskudd til den svenske ulvestammen, som i lang tid har vært preget av innavl.

På grunn av sine verdifulle gener har Junselevargen blitt flyttet fire ganger, men hver gang har hun vandret tilbake til det samme reindriftsområdet i Nord-Sverige. Der er hun ikke så populær fordi flere reinsdyr er blitt bekreftet drept av ulv. Det har vært gitt skadefellingstillatelse på Junselevargen opptil flere ganger, og to av hannulvene som hun har holdt følge med, er blitt skutt. Svenska Rovdjursföreningen har i alle år kjempet for Junselevargens liv, noe som har medført flere rettsaker. Til sammen har alt dette gjort Junselevargen til en rikskjendis i Sverige.

Sporløst forsvunnet

Denne vinteren ble Junselevargen observert flere ganger i sitt revir sammen med en ny hannulv. Men i midten av februar opphørte plutselig alle spor etter de to ulvene. Ifølge Svenska Rovdjursföreningen er det ikke vanlig at ulver forlater reviret sitt i så lang tid, særlig ikke i parringstiden, som starter i februar og varer til mai-juni, når valpene blir født. Foreningen påpeker på sin nettside at Junselevargen kan ha vært drektig da hun og maken forsvant.

– Ekstremt viktig å få vite

Annonse

– Ulvene kan ikke bare ha gått opp i røyk, sier generalsekretær i Svenska Rovdjursföreningen, Ann Dahlerus, i pressemeldingen.

Hun håper at Junselevargen og maken fortsatt er i live, men utelukker heller ikke at de kan ha blitt felt ulovlig.

– Etter alt hun har vært igjennom, har Junselevargen en sterk symbolverdi og bred støtte i befolkningen. Det er ekstremt viktig å få vite hva som har skjedd med henne. Om en dusør kan bidra til å få klare i hennes og makens skjebne, er det verdt pengene, sier Dahlerus.

Neste artikkel

Miljødirektoratet så ikke behovet. Nå får Småbrukarlaget sjekke dyrepark-teori