Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tillater plotthund ved skadefelling av ulv

Miljødirektoratet er svært restriktive med å tillatt plotthund i ulvejakt, men nå gjør de et unntak.

Det åpnes nå for bruk av plotthund for å skadefelle ulven som har tatt omtrent 100 sauer og lam de siste ukene. Dette er plotthundene Prima (foran) og Bark. Bildet er tatt i forbindelse med en reportasje angående bjørnejakt.  Foto: Håvard Zeiner
Det åpnes nå for bruk av plotthund for å skadefelle ulven som har tatt omtrent 100 sauer og lam de siste ukene. Dette er plotthundene Prima (foran) og Bark. Bildet er tatt i forbindelse med en reportasje angående bjørnejakt. Foto: Håvard Zeiner

– På bakgrunn av det dramatiske skadeomfanget vi har sett, åpner vi nå for bruk av plotthund. I denne situasjonen må man ta i bruk alle forsvarlig hjelpemidler. Dette er en dramatisk situasjon, sier statssekretær Lars Andreas Lunde i Klima- og miljødepartementet til Nationen.

Årsaken til at direktoratet nå åpner for plotthund, er de siste ukers hendelser i Hurdal og Gran. Til nå er omtrent 100 sauer og lam tatt av ulv. Fellingstillatelsen på denne ulven er nå forlenget til tirsdag neste uke.

Plotthund

Kommer opprinnelig fra USA.

Plotthundene brukes i dag på storviltjakt etter bjørn, villsvin og vaskebjørn.

Hundene regnes som veldig utholdende og 
modige. De ha også en særs godt utviklet luktesans, noe som gjør den til en typisk jakthund.

Rasen er avlet fram for å jakte på dyr som kan klatre. Når den når treet der dyret oppholder seg, starter den å bjeffe.

LES OGSÅ: Fellingsløyvet på Hurdals-ulven er forlenga for fjerde gong

– Vinner erfaring

– Vi har svært begrenset erfaring med bruk av slike hunder i Norge, og primært bør bruk av slike hunder gjennomføres av Statens naturoppsyn (SNO). Gjennom at SNO får ansvar for bruk av slike hunder i konkrete skadefellingsoppdrag, vinner vi erfaring vi kan dra nytte av senere, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen i en pressemelding.

LES OGSÅ: Snuser seg 
fram til bjørnen

Det er et begrenset antall slike hunder og det kan derfor være aktuelt å skaffe dem fra Sverige.

– Det er SNO som skal gjennomføre dette, og også de som må vurdere hvor mange plotthunder de trenger, sier Lunde.

LES OGSÅ: – Ekstraordinære tiltak må til for å ta ut ulven

Lytter til lokale ønsker

Annonse

Plotthundene skal primært brukes der et kommunalt fellingslag ikke har lyktes med fellingsforsøket, og der man heller ikke har lyktes etter veiledning og ordinær bistand fra SNO.

– Flere beitelag mener bruk av plotthunder vil gjøre det enklere å felle ulv. Vi er opptatt av å lytte til lokale ønsker, og er derfor positive til å se om plotthund kan gjøre fellingen mer effektiv. Samtidig må vi være oppmerksom på at det er risiko for at alle løse hunder kan angripe sau, tamrein og vilt som oppholder seg i området, noe som betyr at man må tenke seg godt om før man slipper hundene. Hundebruken må skje i forståelse med dyreeierne, sier Helgesen videre i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Bønder hetset etter ulveangrep

Lovverk

Plotthunder jager vilt, men sporer ikke opp viltet. Hundene bør derfor brukes på ferske spor. For at fellingsforsøket med plotthund skal være effektivt, bør hunden også være trent på ulv, står det i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Fortsetter jakt på ulv som har tatt nær 80 sau

– Også annet lovverk enn viltloven er relevant ved bruk av plotthund, og hundeloven er særlig aktuell. For bruk av løse hunder forutsettes at kommunen har dispensert fra båndtvangsbestemmelsene i hundeloven, melder Klima- og miljødepartementet på sine hjemmesider.

Neste artikkel

Nesten 400 personer er nominerte til "Årets unge bonde"