Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Svensk villsvin var full av trikiner

Et villsvin skutt i Sverige viste seg å ha uvanlig mange trikinlaver.

Stadig flere svenske villsvin kommer til Norge, og arten er i ferd med å etablere seg i grensetrkatene.  Veterinærinstituttet undersøker derfor om villsvin kan være en fare for husdyr. Foto: Erik Mandre / Mostphotos
Stadig flere svenske villsvin kommer til Norge, og arten er i ferd med å etablere seg i grensetrkatene. Veterinærinstituttet undersøker derfor om villsvin kan være en fare for husdyr. Foto: Erik Mandre / Mostphotos

Kjøttet hadde opptil 500 trikinlarver per gram kjøtt, melder Sveriges Radio, ifølge den svenske landbruksavisa ATL.

Forholdsregler

Villsvinet ble skutt Vikbolandet i Östergötland, sør i Sverige. Bare to andre svenske villsvin har de siste ti årene hatt flere trikiner i seg, ifølge statistikk.

Fakta

Trikiner

Trikiner er innkapslede parasitter (nematoder) som kan forekomme i kjøtt av f.eks. gris.

Mennesker kan få overført smitte ved at vi spiser trikinholdig kjøtt som ikke er tilstrekkelig kokt eller stekt. Trikiner ble brukt til sabotasje under andre verdenskrig.

Forårsaker store muskelsmerter og høy feber. Det finnes ingen effektiv medisin.

I våre dager forekommer trikiner i svin meget sjelden, men fortsatt blir det tatt prøve av hver eneste gris som slaktes ved norske slakterier.

Kilde: WIkipedia

Noen villsvin med trikiner oppdages hvert år i Sverige.

– Jeg synes ikke man skal være direkte urolig, men man skal være bevisst at det forekommer. Man skal derfor kjenne til forholdsreglene, som er å teste villsvinene og tilberede kjøttet ordentlig, sier labratorieveterinær Anna Lundén i det svenske veterinærinsituttet SVA til Sveriges Radio.

Annonse

Hos tamsvin i Norge er trikiner i dag svært sjeldent, men det blir fortsatt tatt prøve av hver eneste gris som slaktes ved norske slakterier.

Trussel

Stadig flere svenske villsvin kommer til Norge, og arten er i ferd med å etablere seg i grensetraktene. Veterinærinstituttet undersøker derfor om villsvin kan være en fare for husdyr.

Afrikansk svinepest er et eksempel på en sykdom som sprer seg blant villsvin i Europa og som er dødelig.

– Villsvin er en stor trussel mot norsk svineproduksjon fordi de bringer med seg sykdommer som kan være svært alvorlige og umulige å kontrollere, har president i Den norske veterinærforeningen, Torill Moseng, tidligere sagt til Nationen.

Neste artikkel

Stephan (55) hørte en rar lyd i skogen: – Jeg ble overrasket da dyret kom fram fra buskene