Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Studie: Folk overvurderer bøndenes inntekter

En britisk studie viser at publikum grovt overvurderes bøndenes inntekter. Flertallet av de spurte gjettet på en årsinntekt som er mer enn dobbelt så høy som gjennomsnittet.

Sau på beite i Skottland. I en ny undersøkelse gjennomført i Storbritannia, overvurderer respondentene bøndenes inntekter. Foto: Siri Juell Rasmussen
Sau på beite i Skottland. I en ny undersøkelse gjennomført i Storbritannia, overvurderer respondentene bøndenes inntekter. Foto: Siri Juell Rasmussen

Det er The Prince's Countryside Fund (PCF), opprettet av prins Charles i Storbritannia i 2010, som har gjennomført undersøkelsen om briters holdning til landbruket. Ifølge undersøkelser liker blant annet en fjerdedel av de spurte tanken på å oppgi sin nåværende jobb for å bli bønder.

2000 briter og 300 bønder er spurt i undersøkelsen, som du kan finne i sin helhet her.

Overvurderer inntekt

Det viktigste funnet i undersøkelsen er likevel at den jevne brite overvurderer bøndenes inntekter kraftig, skriver fondet. I et av spørsmålene skulle respondenten gjette på bøndenes inntekt - og gjennomsnittet i gjettingen endte på nesten 47.000 pund - det tilsvarer nesten 490.000 norske kroner. I realiteten ligger gjennomsnittet av bondeinntekten på omtrent 20.000 pund, som er rundt 209.000 norske kroner. Da gjennomsnittet falt ned på denne summen i 2015, var det den laveste gjennomsnittsinntekten siden 2007. Det er også langt lavere enn gjennomsnittsinntekten for alle yrker i landet, som er på 28.000 pund.

Rundt en tidel trodde bøndene tjener gjennomsnittlig over 75.000 pund årlig - som er over 780.000 kroner.

• Les også: 28-åring får store kutt i tilskota til gras og dyr på beite

Lord Curry, som er styreleder for fondet, kommenterer undersøkelen slik:

– Virkeligheten i hva det innebærer å være bonde, er noe mange ikke forstår. Mange av oss forestiller et pittoresk, landlig liv med en komfortabel livsstil. Dessverre kan virkeligheten være en ganske annen for et av våre eldste yrker, som bidrar med over 108 milliarder pund i statskassen, sier han i en pressemelding fra fondet, og legger til at bønder har lange arbeidsdager med moderat inntekt. De har også et yrke utsatt ved økonomiske svingninger, og risikerer nå økt usikkerhet.

Tror de kan mye

Annonse

Respondentene fikk også spørsmål om hvor mye de selv syns de kan om landbruk. Kun rundt en tredjedel, 32 prosent, av de spurte mente selv at de har dårlig eller svært dårlig kunnskap om bygda og landbruket.

Av bøndene som ble spurt, svarte 95 prosent at de ikke tror britene forstår hverdagsutfordringene bønder står overfor.

• Les også: Britiske sauebønder raser mot utsetting av gaupe

Britisk landbruk har slitt de siste året - 66 prosent av gårdene i landet har forsvunnet siden 1995. 17 prosent av gårdene klarer ikke betale kortsiktig gjeld. Bøndene selv oppgir lave og fallende råvarepriser som den økonomiske hovedutfordringa.

Samtidig svarte halvparten av de spurte at de er villige til å betale mer for maten for å støtte lokale bønder. Men 42 prosent av de spurte svarte også at pris var det viktigste hensynet de tok ved kjøp av mat.

Neste artikkel

Storbritannia tillater omstridt plantevernmiddel