Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Staten sier ja til tilleggsforhandlinger med jordbruket

Staten opplyser sent torsdag kveld at de aksepterer jordbrukets krav om ekstra forhandlinger i forbindelse med prishoppet på gjødsel.

Økte gjødselpriser har ført til at det blir tilleggsforhandlinger mellom staten og jordbruket. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Økte gjødselpriser har ført til at det blir tilleggsforhandlinger mellom staten og jordbruket. Foto: Terje Bendiksby / NTB

«Staten har sagt ja til å gå i tilleggsforhandlinger om kompensasjon for ekstraordinær kostnadsvekst. Staten og jordbruket vil ha dialog om videre prosess».

Det opplyser Landbruks- og matdepartementet torsdag kveld.

For to uker siden fremmet jordbruket, ved Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag krav om tilleggsforhandlinger på grunn av prishopp på kunstgjødsel. Prisøkninger på byggevarer og kraftfôr blir også pekt på av bøndene.

Annonse

Ifølge lederen i Norges Bondelag, Bjørn Gimming, blir to tredjedeler av inntektsveksten, som det ble lagt opp til under årets ordinære jordbruksforhandlinger, spist opp av den uventede prisveksten på kunstgjødsel.

– Det er en krevende situasjon vi står oppe i nå, med mye usikkerhet knyttet til den ekstraordinære kostnadsveksten. Mange står nå i en situasjon hvor de skal bestille gjødsel for neste sesong, sa Gimming til Nationen onsdag.

Såkalte tilleggsforhandlinger er en mulighet innenfor Hovedavtalen for jordbruket. Den sier at dersom «viktige forutsetninger» har blitt «forandret vesentlig» kan partene kreve ekstraforhandlinger.

Kostnadsveksten på kunstgjødsel, som skjer på grunn av store prisøkninger på råvarer internasjonalt, blir derfor beregnet som at viktige forutsetninger er vesentlig forandret.

De ordinære jordbruksforhandlingene endte som kjent med brudd tidligere i år, og ble derfor stemt gjennom i Stortinget med statens tilbud som utgangspunkt. Bruddet endte med store demonstrasjoner, hvor blant annet traktorer fra store deler av landet tok turen til Stortinget i Oslo.

Neste artikkel

Mener politikerne har gjort en bedre jobb enn faglagene til å løse utfordringene i jordbruket