Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sponheim skal forenkle jordbruksavtalen

Tidligere landbruksminister Lars Sponheim (V) skal lede arbeidsgruppa som skal forenkle jordbruksavtalen.

Fylkesmann i Hordaland, Lars Sponheim, skal lede arbeidet med å forenkle jordbruksavtalen. Foto: Siri Juell Rasmussen
Fylkesmann i Hordaland, Lars Sponheim, skal lede arbeidet med å forenkle jordbruksavtalen. Foto: Siri Juell Rasmussen

Færre og enklere ordninger og mer effektiv matproduksjon. Det er målet for arbeidsgruppa som landbruksminister Sylvi Listhaug har opprettet til å gå gjennom avtalen bøndene har med staten, melder Bergens Tidende.

– Det var mye forenkling som skjedde da jeg var landbruksminister. Noe av grunnen til at jeg sitter her som leder, er nok at det skal gires opp på den type arbeid, sier Sponheim til BT.

Les også: Listhaug vil fjerne støtteordninger i landbruket

Mandatet til gruppen er blant annet:

"Arbeidsgruppen skal gjennomgå jordbruksavtalens virkemidler og foreslå forenklinger som gir et enklere og mer oversiktlig virkemiddelsystem. Det skal foreslås et virkemiddelsystem, med færre og enklere ordninger, og som er mer målrettet mot økt effektiv matproduksjon, på små og store bruk over hele landet. Det skal legges vekt på forenklinger for de næringsdrivende og en enklere forvaltning. Gruppen skal vurdere konsekvenser av forslagene, både hver for seg og samlet."

Annonse

Sponheim, som var landbruksminister i årene 2001-2005, sier til BT at det handler om forenkling.

– Det er et stort behov for å forenkle jordbruksavtalen. Det landbrukspolitiske virkemiddelsystemet er så komplekst at de færreste skjønner det. Det er blitt vanskelig for jordbruket, og det er vanskelig å kommunisere hvor viktig det er, sier han.

Arbeidsgruppa skal være ferdig med arbeidet sitt innen 2015. Men de skal levere en delrapport som blir en del av grunnmaterialet til jordbruksforhandlingene til våren.

Mener du jordbruksavtalen er moden for endringer? Si din mening under.

Neste artikkel

Jordbruksoppgjøret - fra volumvekst til økologisering