Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sauer mistenkt for å ha veltet gravstøtter

– At de har brutt støttene ned, nekter jeg å tro, sier bonden.

Da 25 gravstøtter ble funnet veltet på Haugen kirkegård på Åknes i Andøy, ble saken anmeldt til politiet. Foto: Andøy kirkekontor / Jan Harald Andersen
Da 25 gravstøtter ble funnet veltet på Haugen kirkegård på Åknes i Andøy, ble saken anmeldt til politiet. Foto: Andøy kirkekontor / Jan Harald Andersen

Det var Andøyposten som først omtalte saken.

Kirkeverge Jan Harald Andersen gikk til politiet etter at han oppdaget at mellom 20 og 25 gravstøtter var veltet på Haugen kirkegård på Andøya.

Politiet har nå konkludert i etterforskningen.

– Det er sauer som har kommet seg inn på kirkegården og veltet gravstøttene, sier politioverbetjent Yngve Isaksen Wiik til avisa.

– Porten inn til kirkegården er ikke montert, og der er mye spor etter sau og saueekskrementer. Jeg ser ingen rimelig grunn til å gjøre andre undersøkelser, og konkluderer med at det sannsynligvis er sauer som har forårsaket dette, sier Wiik.

Villig til å gjøre et eksperiment

Sauebonde Glenn Petter Knærdal er imidlertid helt klar på at det ikke var sauene hans som veltet gravstøttene på Haugen kirkegård.

Han mener at det er altfor lettvint å konkludere med at det er hans sauer som har veltet gravstøttene, uten å gjøre nærmere undersøkelser.

– Det karakteriserer jeg som dårlig politiarbeid, sier Knærdal til Andøyposten.

– En sau veier 90 kilo. At de har brutt støttene ned, nekter jeg å tro, sier bonden.

Annonse

– Jeg er villig til å gjøre et eksperiment med å slippe inn alle mine 200 sauer for å bevise dette, sier Knærdal.

Knærdal hevder at politiet ikke har kontaktet han vedrørende saken.

– Det politiet har gjort er å registrere saueskitt på kirkegården og gjort en enkel og kanskje betryggende konklusjon om at det er sau.

– Jeg er også svært skuffet over kirkevergen som ikke opprettholder sin gjerdeplikt rundt kirkegården, og legger skylden over på meg, sier Knærdal.

Sauebonden understreker overfor Nationen at sauene var tatt inn før veltingen fant sted.

– Det er ingen tvil om at sauene har vært på kirkegården, det har jeg aldri benektet. Men ifølge observasjonene som er gjort må gjerningen ha skjedd på et tidspunkt da sauene ikke var på kirkegården, mener Knærdal.

Ønsker ikke å gå videre

Politioverbetjent Yngve Isaksen Wiik sier til Andøyposten at de ikke ser noen grunn til å gå videre med noen etterforskning.

– Vi er ikke alene om å komme til den konklusjonen. En sau er fullt i stand til å velte ei gravstøtte. Man skal puste litt med magen, og skrive det på kvoten for et hendelig uhell, sier Wiik.

Kirkeverge Jan Harald Andersen ønsker ikke å kommentere saken direkte, men bekrefter overfor Nationen at gravstøttene nå er på plass, og at det ble iverksatt en dugnad etter hendelsen.

– Det er fordelen med å bo på en liten plass, sier Andersen til Nationen.

Neste artikkel

Nortura løftar prisen på kjøtt og egg: – Stort behov for inntekt