Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Regnværet gjør at Norge må importere 5000 tonn havre

De store mengdene nedbør som har kommet i Sør-Norge gjør at det er mangel på matkorn. Nå må trolig 5000 tonn havre importeres.

Dårlig vær har gitt dårlig kvalitet på norsk mathavre denne sesongen. Foto: Mariann Tvete

Det har regnet nokså jevnt og trutt over Sør-Norge i sommer og i høst. Det påvirker også kornavlingene, som ligger an til å være av langt dårligere kvalitet enn tidligere.

Selv om Norge normalt skal være selvforsynt med mathavre anslår Landbruksdirektoratet nå at det vil være behov for å importere 5000 tonn mathavre for å dekke inn for behovet på grunn av den dårlige kvaliteten på årets havreavlinger, skriver direktoratet på sine egne nettsider.

• Les også: Været kan ødelegge kornhøsten

I dag er tollen på havre fra EFTA, EØS og land Norge har frihandelsavtaler med på 1,17 kroner per kilo og 1,82 kroner per kilo fra andre land. Nå setter Landbruksdirektoratet tollsatsen til 0,15 kroner per kilo i perioden 1. september til 30. november for å tilrettelegge for mer import av havre.

Annonse

De understreker likevel at importen kun skal supplere den norske produksjonen, og at hele den norske avlingen av mathavre forventes omsatt. Importen skal kun supplere, og ikke erstatte, den reduserte norske avlingen.

• Les også: I kø for å levere rått korn til Felleskjøpet

Neste artikkel

Er dette Norges største fjøsnisse?