Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Regjeringen vil slippe sesongarbeidere inn til Norge

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) vil gjøre unntak for koronareglene, slik at utenlandske sesongarbeidere enklere kan slippe inn til Norge.

– Vi trenger å holde hjulene i gang. Vi skal ha grønnsaker og vi skal dyrke mat og landbruket er veldig avhengig av sesongarbeidskraft fra andre deler av Europa, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
– Vi trenger å holde hjulene i gang. Vi skal ha grønnsaker og vi skal dyrke mat og landbruket er veldig avhengig av sesongarbeidskraft fra andre deler av Europa, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Regjeringen foreslår endringer i bortvisningsforskriften, melder TV 2. I dag sier den at dersom noen ikke bor eller jobber i Norge, eller har et viktig ærend, får de heller ikke slippe inn.

– Nå gjør vi endringer slik at personer som har arbeidskontrakt på at de skal i jobb i Norge, kan komme til Norge, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) til TV 2.

Forslaget skal først på høring, før det så vedtas av regjeringen. Deretter må minimum to tredeler av Stortinget stemme for forslaget.

– Vi trenger å holde hjulene i gang. Vi skal ha grønnsaker og vi skal dyrke mat og landbruket er veldig avhengig av sesongarbeidskraft fra andre deler av Europa, sier Mæland.

Bollestad: – Vil bety mye for produsenter

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad sier endringen er viktig for landbruket.

– Dette er en ordning jeg har jobbet for å få på plass. Våronna står for døren, og nå kan EØS-borgere, som har fått jobb i landbruket, komme til Norge og starte opp med arbeidet. Denne endringen vil bety mye for produsenter som akkurat nå mangler arbeidskraft, sier hun i en pressemelding.

Endringen innebærer at EØS-borgere som skal påbegynne et arbeidsforhold i blant annet landbruk, gartneri, skogbruk og matindustri ikke skal bortvises.

– Det er viktig å få tilgang på utenlandsk arbeidskraft med relevant og riktig kompetanse. Grøntsektoren er en spesialisert næring, og har behov for personell med ulik bakgrunn. En rekke sesongarbeidere fra utlandet har denne kompetansen. Vi jobber også videre med å finne incentiver for å få nordmenn til å ta jobb i landbruket, sier Bollestad

EU kom med oppfordring samme dag

Annonse

Forslaget fra regjeringen kommer samme dag som EU ba medlemsstater klassifisere sesongarbeidere i landbruket som en kritisk yrkesgruppe.

– Tusenvis av kvinner og menn som jobber hardt for å holde oss trygge, sunne og med mat på bordet må krysse grenser i EU for å komme seg på jobb. Det er vårt kollektive ansvar å sørge for at deres bevegelse ikke blir hindret, samtidig som vi tar alle forhåndsregler for å unngå ytterligere spredning av pandemien, sier europakommisær for sysselsetting, Nicolas Schmit.

I forrige uke la europakommisær for landbruk, Janusz Wojciechowsk ut om hvordan situasjonen er for landbruket i EU-landene.

– Vi står foran en krise uten sidestykke, og jeg er stadig mer takknemlig for bøndenes og produsentenes kontinuerlig harde arbeid, til tross for økende vanskeligheter og press. De utfordrende tidene vi nå er i har vist robustheten i matforsyningskjeden, sa han.

Blant annet følger kommisjonen nøye med på alle landbruksmarkeder og handel av matvarer, ifølge Wojciechowsk.

Frp støtter forslaget

Morten Ørsal Johansen, landbrukspolitisk talsperson i Frp, støtter forslaget fra regjeringen.

– Så lenge karantenereglene gjelder så må dette være positivt.

Ørsal vektlegger at endringen bør omfatte sesongarbeidere med erfaring.

– Man må forsikre seg om at det er de som trengs som kommer inn. Det er ikke alt man kan sette hvem som helst til å gjøre, så i dette unntaket bør man først og fremst prioritere dem som har gjort det før og kan arbeidsoppgavene.

Han tror det er liten sjanse for at en tredjedel av Stortinget motsetter seg forslaget.

– Det kan jeg ikke tro. Det er ganske samfunnsmessig viktig å sørge for at landbruket kan ha de funksjonene man ønsker. Mat må vi ha, legger han til.

Neste artikkel

Skogeiere har mottatt 870 millioner i tilskudd til vei