Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Professorer vil ha forbud mot glyfosat

To professorer advarer mot glyfosat og ønsker et forbud mot plantevernmiddelet.

Kontroversielt: Roundup inneholder det omstridte plantevernmiddelet glyfosat. To professorer mener middelet er et eksperiment med folkehelsen. Foto: Siri Juell Rasmussen
Kontroversielt: Roundup inneholder det omstridte plantevernmiddelet glyfosat. To professorer mener middelet er et eksperiment med folkehelsen. Foto: Siri Juell Rasmussen

Professorene Jan Raa og Tore Midtvedt kaller bruken av plantevernmiddelet glyfosat et eksperiment med folkehelsen, De ønsker et forbud mot middelet, skriver Dagens Næringsliv.

– Det er helt utrolig at glyfosat er tillatt, sier Raa. Han er mikrobiolog og professor emeritus ved Universitetet i Tromsø.

Glyfosat er verdens mest brukte plantevernmiddel og det aktive virkestoffet i Roundup, som brukes i hager og grøftekanter over hele landet. I høst tillot Mattilsynet bønder i Hedmark og Trøndelag å sprøyte glyfosat på kornavlingene, for at de modnes raskere. Tidligere bare har det kun vært tillatt på bygg.

– Betydning for sykdommer

Raa hevder det største problemet med glyfosat er at det er et slags antibiotikum som hemmer livsviktige bakterier i tarmen. Det kan ha betydning for mange sykdommer knyttet til ubalanse i tarmfloraen, for eksempel diabetes, autisme og hjerte- og karsykdommer.

– Selv i små mengder, over tid, vil et bakteriehemmende stoff som glyfosat endre sammensetningen av mikrobiota i tarmen.

Les også: Kamp om sannheten om glyfosat

Professoren mener det er sannsynlig at vi får i oss glyfosat gjennom korn, linser og dyrefôr.

Annonse

Raa får støtte av professor emeritus Tore Midtvedt ved Karolinska institutet i Stockholm. Han er redd for at glyfosat kan føre til at antibiotikaresistente bakterier får større spillerom.

– Glyfosat har lav akutt toksisitet, men vrir sammensetningen av bakterier i alle levende vesener. Dette er så fundamentalt, sier Midtvedt.

Monsanto forsvarer middelet

Midtvedt mener myndighetene er mest opptatt av giftighet og at det gjør grenseverdiene for glyfosat lite relevante.

«Glyfosat er svært nøye vurdert», skriver talsperson David Carpintero i Monsanto i en epost til avisa. Monsanto produserer Roundup. Carpintero viser til EFSAs ferske gjennomgang, som konkluderer med at stoffet ikke utgjør noen fare for mennesker, dyr eller miljø.

Også Mattilsynet mener glyfosat er trygt. I Mars meldte FN-organisasjonen IARC at plantevernmiddelet trolig er kreftfremkallende.

Neste artikkel

Findus seier norsk tollvern for grønsaker har stått stille sidan 1997