Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Politiet skal etterforske Mattilsynet i minksaken

Statsadvokaten har avgjort at Mattilsynet skal etterforskes etter en feilaktig inspeksjonsrapport om en minkoppdretter i Sandnes.

Foto: Svein Egil Hatlevik
Foto: Svein Egil Hatlevik

Ifølge Stavanger Aftenblad er ansvaret for saken flyttet til Haugesund. Bakgrunnen for det er at en av de involverte inspektørene tidligere har vært ansatt i politiet i Sør-Rogaland, skriver avisa.

I en rapport om en minkfarm med 9.600 dyr i Sandnes meldte Mattilsynet om underernærte dyr og anbefalte fôrbytte eller avvikling av farmen. Men rapporten fra juni i fjor var full av faktafeil, innrømmer tilsynet. Mattilsynet beklager på det sterkeste det som har skjedd og har sendt en ny tilsynsrapport til minkbonden.

Bonden anmeldte Mattilsynet, men anmeldelsen ble opprinnelig henlagt. Torsdag ble avgjørelsen omgjort.

Samme dag ble inspektørene, avdelingssjefen og regiondirektøren anmeldt av fylkesordførerkandidat Margrete Dysjaland (Frp). Regiondirektør Ole Fjetland sier at han ikke har sett anmeldelsen og at han tar det til etterretning.

Annonse

Advokaten til bonden som anmeldte Mattilsynet, Arvid Sjødin, bekrefter overfor Nationen at saken er flyttet til Haugesund på grunn av at en av personene som var på tilsynet har vært ansatt i politiet i Sør-Rogaland.

Sjødin sier til Nationen at han har mottatt en rekke henvendelser fra hele landet etter at NRK og Stavanger Aftenblad publiserte saken søndag.

– Henvendelsene har vært relatert til rapporter som ikke stemmer overens med det som ble observert under tilsynet. Dette gjelder både tilsyn med sau, hest, pelsdyr og hund – alt mulig, sier Sjødin.

– Denne saken er like ustabil som et jordskjelv i Indonesia. Det har vært enormt mye tilbakemeldinger fra folk i hele landet. Dette gjelder folk som har opplevd det samme og som er satt i en situasjon som de ikke kan takle. Tilliten som offentligheten har til Mattilsynet er så stor at de føler at de ikke kommer noen vei med å ta disse sakene til retten, sier Sjødin.

Neste artikkel

Sofie Høybakk frå Giske er årets unge bonde 2021