Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ønsker høy skuddpremie på villsvin

Senterpartiets Per Ola Lundteigen vil ha høy skuddpremie på villsvin. Målet er å utrydde arten i Norge og med det også hindre smittespredning.

Spredningen av sykdommen har igjen skutt fart. Aftenposten melder i dag at 128.000 norskeide griser er slaktet i Russland etter svinepestutbrudd.

Det norske selskapet RBPI-group har masseslaktet griser etter at afrikansk svinepest ble oppdaget på en av deres gårder i Kaliningrad.

Det norske selskapet er en av Russlands største griseprodusenter og oppdaget ifølge Aftenposten for om lag to måneder siden utbruddet av den farlige dyresykdommen.

– Om lag 128.000 griser er nå slaktet og fjernet i samsvar med russiske veterinærregler, sier direktøren i RBPI-group Thomas Nergaard i en epost til avisen.

Dette er en av de største nedslaktingene som er blitt gjennomført som følge av smitten, og norske veterinærmyndigheter er bekymret for utviklingen i Europa. Fredag ble det bekreftet svinepestfunn nær Belgias grense til Frankrike, Tyskland og Luxembourg. Nærmeste funn som er gjort i Russland var ved en stor kjøttfabrikk i Murmansk, 20 mil fra Norge.

– Vi ser svært alvorlig på utviklingen og følger den nøye, sier fagansvarlig Carl Andreas Grøntvedt ved Veterinærinstituttet til Aftenposten.

Annonse

Afrikansk svinepest er ikke farlig for mennesker, men forårsaker blødningsfeber hos tamgris og villsvin. Smittede dyr dør som regel i løpet av få dager.

Lundteigen, varsler at han vil ta opp saken i Stortinget så snart det åpner i oktober. Han ønsker nå en høy skuddpremie på villsvin.

– Smittespredning via insekter som er i kontakt med smittede villsvin, er nesten umulig å forhindre. Det opplagte tiltaket som må gjennomføres, er at villsvin ikke må få etablere seg i Norge. Villsvin er en svartelistet art som det må bli en høy skuddpremie på. mener Lundteigen.

©NTB

Neste artikkel

Undersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane