Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Økning i antallet som skaffer seg andeler i landbruk

4313 andeler ble solgt i andelslandbruk i fjor. Dette er nesten 300 flere enn året før. Mange vil ha en finger med i spillet når maten produseres.

Dette bildet er fra Virgenes gård, andelsgård i Vestfold drevet av Tore Jardar J Wirgenes. Foto: Mariann Tvete
Dette bildet er fra Virgenes gård, andelsgård i Vestfold drevet av Tore Jardar J Wirgenes. Foto: Mariann Tvete

Det viser tall fra Økologisk Norge. Totalt var det 72 aktive andelslandbruk i Norge i fjor, fordelt ut over hele landet. Flest er det i Trøndelag og Akershus.

De fleste andelslandbrukene er enkeltpersonforetak. 36 av 72 går under denne kategorien. 27 er samvirker, mens ni har annen type organisering.

Frukt og grønt

Grønnsaker, potet, urter og bær er de varene det produseres mest av i disse andelslandbrukene, men også kjøtt, egg, mel og honning er vanlig.

– Andelslandbrukene har ulike måter å definere en andel på. Noen har definert en enkeltandel som knyttet til én person. Hos andre kan én eller flere mennesker dele en enkeltandel. Noen har egne andeler for barn og ungdom, som oftest er disse definert som en halv andel både i pris og mengde, mens andre igjen har familieandeler, skriver Økologisk Norge.

Derfor har landbrukerne blitt spurt om hvor mange andeler de har solgt, men også hvor mange som forvalter disse andelene.

Annonse

Restauranter med andeler

Basert på denne informasjonen ser man at det er solgt 4313 andeler i fjor, fordelt på 9459 personer.

– Dette skyldes stort sett at det mange steder er flere som deler en andel, enten den er definert som en enkeltandel eller en familieandel.

En del andelsgårder har også avtaler med restauranter. Blant andre har Skjøllberg Søndre levert store deler av råvarene til Credo i Trondheim, som i år fikk tildelt Michelin-stjerne. Av denne andelen som Credo har på Skjøllberg, er det 1500 mennesker som spiser.

Halvparten økologiske

Totalt er det 77 andelsgårder i Norge, men kun 72 av dem var i drift i fjor. 36 av disse 72 var sertifisert økologisk.

– De aller fleste andelslandbrukene oppgir å produsere uten kunstgjødsel og kjemisk-syntetiske sprøytemidler. Av ulike grunner er likevel ikke alle sertifisert økologisk. Mange har mindre produksjoner, og ser det ikke som nødvendig eller hensiktsmessig å sertifisere seg. Flere oppgir at de ønsker å sertifisere seg på sikt, skriver Økologisk Norge.

Andelslandbruk er sammarbeid mellom bønder og forbruker der ansvaret og avlingene deles. Dette går ut på at forbrukere forhåndsbetaler en andel av gårdens produksjon, som oftest for ett år av gangen.

Neste artikkel

– Dette er eit overgrep mot bønder