Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ny fjøsgulvkollaps - alle dyrene reddet

Nok et Reime-gulv har kollapset, denne gangen i Kvinnherad. 22 sauer falt nedi gjødselkjelleren, men samtlige ble reddet ut.

Sauen på bildet er ikke en av de uheldige sauene som falt ned i møkkakjelleren til Andreas Kristoffersen. Denne lever på gården til Mina og Anders Klaseie. Foto: Benjamin Hernes Vogl
Sauen på bildet er ikke en av de uheldige sauene som falt ned i møkkakjelleren til Andreas Kristoffersen. Denne lever på gården til Mina og Anders Klaseie. Foto: Benjamin Hernes Vogl

Hendelsen skal ha skjedd onsdag 9. november, melder Bondebladet. Det er det åttende Reime Agri-gulvet som kollapser på et drøyt år.

– Både jeg og guttungen hadde akkurat gått ut av bingen. Ristene veier vel en tretti kilo og har skarpe kanter, og det er tre og en halv meter opp. Ramler du ned og får en rist i hodet, er du nok ferdig, sier sauebonde Andreas Kristoffersen i Uskedalen i Kvinnherad til avisen. Han hadde med seg sin fem år gamle sønn i fjøset.

Les også: «Det er viktig å unngå store konsentrasjoner av dyr på et lite areal»

Gulvet til Kristoffersen er et Tulla-gulv, men bonden trodde gulvet var trygt fordi bingene var små. Det viste seg altså å ikke stemme. Totalt falt 22 dyr ned i møkkakjelleren da gulvet kollapset, men Kristoffersen lyktes med å redde dem ut.

Vurderer sak

– Det siste gulvet som har ramlet ned er et gulv med små binger. Vi hadde tro på at det var store binger med dragere over fem meter som var i faresonen, men når små binger med lite bevegelse blant sauene ramler ned virker det som ingen kan føle seg helt sikre, sier Astrid Solberg, organisasjonssjef i Bondelaget, til Bondebladet.

Organisasjonen har ikke fått noen garanti fra produsenten, Reime Agri, på at sikringstiltakene de har tatt initiativ til, er nok.

Les også: Advarer mot sviktende sauegulv

Tidligere i høst sendte Bondelaget ut skjemaer til alle saue- og geitebønder i organisasjonen, for å kartlegge hvor mange som har slike gulv og hvilken hjelp de har fått fra produsenten.

Annonse

Organisasjonen skal vurdere om det er grunnlag for å gå til sak mot gulvprodusenten.

Inn for vinteren

Solberg i Bondelaget har tidligere uttrykt bekymring for hva som ville skje om høsten og tidlig vinter, når lammene og sauene tas inn for vinteren etter å ha gått på beite hele sommeren.

Tilfellet i Kvinnherad 9. november er likevel, etter det Nationen erfarer, det første tilfellet av en gulvkollaps i høst.

Les også: Produsent av fjøsgulv innrømmer fare for svikt

De tidligere gulvkollapsene, mange av dem i vår, har vært på større gulv, der dragerne må tåle mer bevegelse.

Flere bønder føler seg utrygge og usikre på om gulvene deres er sikre, ifølge Solberg. Reime Agri har tilbudt mange av bøndene med slike gulv ekstra dragere, som skal sikre og avstive gulvet, men bøndene må selv ta kostnaden med å sette opp disse.

Neste artikkel

Noah krev konsekvensar etter geitegard-avsløring