Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

NRK: Bondelagsleder kan miste retten til å ha griser

En lokallagsleder i Bondelaget i Rogaland har fått varsel om aktivitetsforbud etter at Mattilsynet har gitt bonden flere påpekninger om dårlig dyrehold.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

– Mattilsynet vurderer denne saken som svært alvorlig fordi det hos denne gårdbrukeren er gjentakende, alvorlige brudd på regelverkets minimumskrav for stell og tilsyn av gris, sier avdelingssjef Odd Ivar Berget i Mattilsynet til NRK.

De har nå sendt ut varsel om aktivitetsforbud til grisebonden som også er leder for et lokallag i Rogaland Bondelag. Aktivitetsforbud innebærer at bonden får forbud mot å drive med gris inntil videre, og er Mattilsynets nest strengeste reaksjonsform.

• Les også: Omdømme-ekspert: Dyretragedier gir både bønder og helsevesenet dårlig rykte

Ifølge NRK har Mattilsynet blant annet funnet griser med øresår og skitne binger uten rotematerialer under inspeksjon hos bonden. Det ble også funnet en nylig avdød gris med en alvorlig betennelse i bakbeinet.

Bonden vil ikke stå fram med navn, men sier til NRK at det nå er gjort endringer på gården som skal sikre god dyrevelferd.

Annonse

– Det er veldig dumt at vi har holdninger og dårlig dyrevelferd blant våre medlemmer, og bøndene generelt, sier Marit Epletveit, leder i Rogaland Bondelag.

Hun sier at det i utgangspunktet er opp til det aktuelle lokallaget om bonden skal få fortsette som leder.

Mattilsynet har den siste tiden avdekket en rekke alvorlige brudd på dyrevelferden hos grisebønder i Rogaland.

Neste artikkel

Nå skal det koste for bønder å stå utanfor dyrevelferdsprogrammet