Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nortura til norske sauebønder: – Vi trenger lammene nå!

2. til 8. september slaktet Nortura 10 prosent færre lam enn i samme periode i fjor. Det gir underdekning på vei inn i fårikål-sesongen - og nå ber slakterisamvirket bøndene få sauene ned fra fjellet.

Breking news: Tilgangen på lammekjøtt er ikke fullt så god som den kunne vært i oppkjøringen til fårikålsesongen, melder Nortura. Foto: Siri Juell Rasmussen
Breking news: Tilgangen på lammekjøtt er ikke fullt så god som den kunne vært i oppkjøringen til fårikålsesongen, melder Nortura. Foto: Siri Juell Rasmussen

Årets mest intense slaktesesong i fårekjøttsektoren er i gang. I den forbindelse melder Nortura at kvaliteten på lammene er nær rekordhøy, med en såkalt stjernelam-andel på over nitti prosent, men at kvantiteten kunne vært litt bedre.

«I uke 36 (2.-8. september) slakta Nortura ca. 45.000 lam. Det er 5500 færre enn i fjor og noe mindre enn vi hadde planlagt. Det betydde noe knapp dekning av råstoffbehovet til fårikål-kjøtt som det er høysesong for nå», skriver Norturas fagsjef for småfe, Finn Avdem, på Norturas medlemssider.

Vil ha mer lam

Før utgangen av uka 9.-15. september håper Nortura å få slaktet hele 73.000 lam, og rundt 70.000 i uka etter. Men nå håper Avdem at bøndene har fått fortgang i sauesankinga.

Annonse

«Vi får håpe at det meste av sauen er sanka hjem nå, og slik at lammene kan tørkes før levering til Nortura, for: Vi trenger lammene nå!» skriver Avdem.

Kjøtt på fryselager

Mens Rogaland leverer mer lam i år enn i fjor, er det en ørliten nedgang i de fleste andre fylkene.

For øvrig er det først etter at fårikålførsesongen tok av at Nortura har fått solgt all sau de slakter som ferskvare. Ved utgangen av uke 34 i august var det 951 tonn frossent kjøtt fra sau eller lam på reguleringslagrene. Det økte med 90 tonn til 1042 tonn ved utgangen av uke 36 (som endte 8. september).

Neste artikkel

Sterkt Nortura-resultat – slik skal bøndene sette fart etter pandemien