Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nortura: Alle våre kyllinger er nå narasinfrie

Nortura ligger foran skjemaet når det gjelder planene om å gjøre kyllingbesetningene narasinfrie. De melder onsdag at målet er nådd - et halvt år før de hadde regnet med.

Konsernsjef Arne Kristian Kolberg er veldig fornøyd med at alle kyllingene deres nå er narasinfrie. Alle tre aktørene i bransjen er enten i gang med å fase ut eller har faset ut bruken av stoffet. Foto: Ketil Blom Haugstulen
Konsernsjef Arne Kristian Kolberg er veldig fornøyd med at alle kyllingene deres nå er narasinfrie. Alle tre aktørene i bransjen er enten i gang med å fase ut eller har faset ut bruken av stoffet. Foto: Ketil Blom Haugstulen

I desember 2014 varslet Nortura at de ville fase ut narasin i fôret til alle kyllingene sine. Målet var å få til dette i løpet av 2016, altså før årsskiftet, men Nortura melder nå at de er i mål:

– I dag er alle våre kyllingprodusenter "narasinfrie". Og ikke bare det; hele bransjen har nå gått over til narasinfritt fôr og Nortura har dermed satt en ny standard for kyllingproduksjon i Norge, sier konsernsjef Arne Kristian Kolberg i en pressemelding.

NARASIN

* Et såkalt kosidiostatikum 

som brukes i forebyggingen av koksidiose. Koksidiose er en tarmsykdom som skyldes en parasitt.

* Narasin brukes også for å
 
bekjempe tarmsykdommen 

nekrotiserende enteritt. Det er 
klassifisert som antibiotikum blant annet i USA.

* I konvensjonell kyllingproduksjon brukes narasin i fôret fram til to
 
dager før slakting.

* Ifølge Animalia ble det i 2013 gitt 12.345 kilo narasin til norske kyllinger.

Han viser dermed til at Nortura var det første selskapet som varslet at de ville fase ut stoffet. De er likevel det siste av kyllingaktørene som har fullført utfasingen.

Internasjonal rekord

Kolberg mener Nortura har satt internasjonal rekord med den raske utfasingen i så stor skala, siden Nortura har det største volumet av kyllingproduksjonen i Norge.

– Ingen andre land i verden har lyktes i å kutte ut dette i stor skala uten å ty til betydelig bruk av antibiotika dersom dyra blir syke. Og det ønsket vi å unngå, for vi vet jo at mye antibiotikabruk kan trigge resistens, sier Kolberg i meldingen.

Les også: Økologiske kyllinger har ikke fått antibiotika til tross for narasinforbud

Han er svært fornøyd med at selskapet er i mål allerede før juni er halvgått.

Annonse

– Vi er stolte av at vi faktisk har klart det et halvt år før det hårete målet vi satte oss, sier han.

Skryter av bøndene

Nortura-sjefen mener alle ledd i verdikjeden er å takke for det gode resultatet.

– Det viser at det er mulig å lykkes når timingen er riktig, og hele verdikjeden fra bonde, fôrleverandør, industri og butikk samarbeider - og forbrukeren er positiv, sier Kolberg.

Nortura var den første av de tre store kyllingaktørene som gikk ut og varslet at de ville fase ut narasin. Alle de tre aktørene, både Nortura, Den Stolte Hane og Norsk Kylling har gått inn for å fase ut stoffet.

Norsk Kylling har hatt narasinfri produksjon fra februar i år, mens Den Stolte Hane gikk over til produksjon uten narasin allerede ved nyttårsskiftet.

Neste artikkel

Dette er status rundt ringormen i Rogaland