Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Norske gårdsbruk er ikke godt nok sikret mot tyveri og innbrudd

En ny undersøkelse blant bønder viser at gårdene ikke er sikret godt nok mot tyver.

Mange gårdsbruk trenger bedre sikring mot innbrudd, viser ny undersøkelse. Ofte er tyvebander på jakt etter GPS-utstyr og verktøy. Illustrasjonsfoto: istock/tunart
Mange gårdsbruk trenger bedre sikring mot innbrudd, viser ny undersøkelse. Ofte er tyvebander på jakt etter GPS-utstyr og verktøy. Illustrasjonsfoto: istock/tunart

I en undersøkelse utført av Agri Analyse for Landkreditt, har bøndene blitt spurt om hvor godt de mener verdier og utstyr på gården er sikret.

De har selv fått sette tallkarakter på en skala der én betyr svært dårlig og seks betyr svært god sikring. Nær 60 prosent plasserer seg i nedre halvdel av karakterrekken.

– 32 prosent mener de ikke fortjener mer enn én eller to, mens drøyt 27 prosent gir eget bruk en treer. En fjerdepart setter karakteren fire, mens bare 16 prosent mener sikringen er så god at det holder til fem eller seks, sier administrerende direktør Ane Wiig Syvertsen i Landkreditt Forsikring i en pressemelding til Nationen.

Ettertraktet utstyr

Annonse

Ifølge henne er GPS-utstyr og skjermer fra traktorer og arbeidsmaskiner ettertraktet blant kriminelle. Det samme gjelder dyrt håndverktøy, driller, motorsager, ryddesager og sveiseapparater.

– Vi har en del eksempler på tyveriraid der verdier for flere hundre tusen kroner forsvinner. I mange tilfeller er det tydelig at profesjonelle bander er på ferde, og disse kan flytte seg fra fylke til fylke og gå ganske planmessig til verks, forteller Wiig Syvertsen.

Økt betydning for trebygg

Foreløpig baserer mange gårdsbruk seg på enkle låssystemer som tyvebander lett kommer seg forbi, mener Carl Cederstolpe, landbruksrådgiver i Gårdsforsikring AS.

– Vi ser en del hengelåser i bruk, og de er som regel ingen utfordring for kriminelle. Avansert sikring er ikke vanlig, og svakhetene kan få økt betydning når byggene i hovedsak er i tre, sier Cederstolpe ifølge pressemeldingen.

Neste artikkel

Set fjellandbruket høgt