Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Norges Bygdeungdomslag med nullvisjon for matsvinn

En gjennomsnittlig nordmann kaster 42 kilo mat i hvert år. Dette ønsker Norges Bygdeungdomslag å gjøre noe med.

Norges Bygdeungdomslag har vedtatt en nullvisjon for matsvinn under årsmøtet. Foto: Emma Gerritsen/Norges Bygdeungdomslag
Norges Bygdeungdomslag har vedtatt en nullvisjon for matsvinn under årsmøtet. Foto: Emma Gerritsen/Norges Bygdeungdomslag

I disse dager avholder Norges Bygdeungdomslag årsmøte i Hof i Vestfold. Der har de vedtatt en uttalelse om en nullvisjon for matsvinn.

I uttalen heter det at medregnet svinn fram til maten havner i handlekurven kaster hver og en av oss 72 kilo mat i året. 42 av de kiloene, eller hver fjerde handlepose, er forbrukeren selv ansvarlig for.

«Det er ingen overdrivelse å si at dette er sløsing med penger, tid, jobb og det viktigste – naturressursene våre,» står det i uttalelsen.

Ifølge et dokument fra FNs organisasjon for ernæring og landbruk FAO fra 2016 står matsvinn for 8 prosent av de menneskeskapte utslippene. Dette er mer enn det totale utslippet i land som India, Russland og Japan. Kun USA og Kina har større menneskeskapte utslipp. 8 prosent tilsvarer også all utslipp fra persontrafikk i verden.

Lave matpriser

Bygdeungdomslaget trekker fram at Norge har de laveste matprisene i verden satt opp mot gjennomsnittlig inntekt. De mener mange nordmenn ikke lenger har noe forhold til hvor maten kommer fra, og at det er vanskelig å se hvor mye det koster å produsere mat i Norge.

– Konsekvensen er at få nøler med å kaste fullt spiselig mat.

Annonse

Kunnskapsmangel

Ifølge Bygdeungdomslaget er det husholdninger som er det verste matkasterne. Ifølge matvett.no matsvinnet i stor grad mangel på kunnskap om holdbarhetsmerking og oppbevaring av mat.

De trekker fram følgende løsninger på problemet:

• Handleliste og en handletur i uka

• Restemiddag og -lunsj

• Se, lukte og smake før mat går i søppelet.

De poengterer også at «Best før» ikke nødvendigvis betyr «dårlig etter». De avslutter uttalelsen slik:

«Vi innser at vi alle har en stor jobb å gjøre, slik at også våre barn og barnebarn kan leve et godt liv. Norges Bygdeungdomslag krever en nullvisjon for matsvinn. Slik kan vi redde verden litt.»

Neste artikkel

Vi må sette trafikksikkerhet på dagsorden