Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nesten 40.000 tonn mer korn enn ventet

Felleskjøpets nyeste prognoser viser at kornavlinga blir større enn først antatt. Den nye prognosen for sesongen er 17 prosent større enn gjennomsnittet for de siste fem åra.

Felleskjøpets prognoser viser at denne sesongen kan bli en rekordsesong. Foto: Eva Pauline Hedegart, NLR Nord
Felleskjøpets prognoser viser at denne sesongen kan bli en rekordsesong. Foto: Eva Pauline Hedegart, NLR Nord

Norske Felleskjøp har kommet med en ny prognose om det norske kornmarkedet, som viser at sesongen 2016/2017 kan bli et rekordår.

Etter prognosen blir det en korntilgang på 1,290 millioner tonn korn, og 16.000 tonn erter og oljefrø. Ifølge Felleskjøpets pressemelding om saken, tilsvarer det en tilgang som ligger 17 prosent over gjennomsnittet de siste fem årene.

Mest mathvete

Det er vanlig at det produseres mer fôrhvete enn mathvete. Fôrkorn er av noe dårligere kvalitet og kan derfor ikke brukes til menneskemat. Som oftest er det mer fôrkorn enn matkorn i markedet, men det er ingen naturlov - i 2014 var det mest matkorn, men 2015-kornet ga langt mer fôrkorn enn matkorn i fjor, mer enn dobbelt så mye.

Mathveten som ble planta i fjor høst er av svært god kvalitet, skriver Felleskjøpet i sin prognose. «Det er lagt til grunn at matmjølmøllene i gjennomsnitt for sesongen vil bruke 69 % norsk matkveite i produksjonen,» står det i prognosen.

• Les også: Felleskjøpet satser på økokraftfôret

Ofte må det importeres matkorn for å dekke etterspørselen. Det må det også gjøres denne sesongen, ifølge prognosen, som anslår at man må importere rundt 92.000 tonn for å dekke forbuket. Her har de også regna med en økning i det norske forbruket.

Importbehovet for fôrkorn er langt større - Felleskjøpet anslår at det er behov for å importere 343.000 tonn fôrkorn som karbohydratråvare til bruk i kraftfôr.

Ekstraordinært

Matkornet er så bra at dersom det blir et overskudd, bør det heller lagres enn å brukes til fôr - tross mindre fôrkorn enn normalt, syns Felleskjøpet.

Annonse

Det er flere ting som er utenom det vanlige i prognosen: blant annet er det stor tilgang på bygg og havre.

Felleskjøpet anslår det det for sesongen vil være tilgang på 122 prosent mer bygg enn gjennomsnittet de siste fem årene, og mer enn 100.000 tonn mer enn tilgangen i 2015.

• Les også: «Hvordan høyere kraftfôrpris kan øke lønnsomheten»

Det er også en stor tilgang på havre, på 343.000 tonn. Det er også mye større enn tilgangen fra 2015.

I alt er det 117% mer korn på markedet enn det som har vært gjennomsnittet de siste fem årene. Rug og fôrhvete er de eneste sortene som per nå ligger under mengden korn både i 2015, og sammenlignet med tilgangen i gjennomsnitt de siste fem årene. For fôrhvetens del er tilgangen i prognosen på bare 19 prosent av det som var tilgangen i 2015.

Samtidig melder Felleskjøpet at prisene har gått ned på grunn av den høye tilgangen.

Neste artikkel

Leiaren i Økologisk Norge roper varsku: – Ingen er interessert i import