Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bor du i Oslo kan du nå betale for din egen åkerflekk

Flere Osloborgere ønsker å produsere sin egen mat. Nå skal 7000 kvadratmeter jord gjøres om til andelsåkre på Fornebu, slik at innbyggere i hovedstaden kan produsere sine egne grønnsaker og urter.

I stedet for å gå i butikken og kjøpe grønnsaker kan Osloborgere kjøpe seg andeler i åkrene på Fornebu og ta med seg grønnsaker hjem. Illustrasjonsfoto: Mariann Tvete

Det er Felleskjøpet, OBOS og selskapet U-reist som står bak de 150 nye andelsåkerne like utenfor Oslo.

– I Oslo-området er det svært mange som ønsker sitt eget sted hvor de kan dyrke selv. Trenden med urbant landbruk har bredt om seg de senere årene og er en del av en internasjonal trend. Bare i Oslo er det nærmere 1500 personer på venteliste for å få parsellhager, noe som sier litt om behovet for slike tilbud. Nå kan drømmen om en egen liten åker bli virkelighet på Fornebu, sier Øyvind Koller som er leder for Felleskjøpets hagesatsing i en pressemelding.

U-reist driver Fornebu Samdyrkelag. Fornebu ligger i overkant av 15 minutter utenfor Oslo sentrum.

Forsker på grønnsaksdyrking

Dette er ikke første gangen man åpner opp for muligheten til å dyrke eget i Oslo-område. Fra før av finnes det områder på blant annet tak i hovedstaden hvor det produseres grønnsaker.

Bybonde og leder av U-reist Andreas Capjon har over tid forsket på hvordan man best mulig kan produsere urter og grønnsaker på blant annet tak i hovedstaden. Nå skal han lede prosjektet med andelsåkre på Fornebu.

Annonse

– Tanken er at de som bor eller jobber på Fornebu kan gå innom andelsåkeren sin på vei hjem, plukke de grønnsakene som er klare til å spises og dermed få noe av middagen rett fra åkeren, sier han i pressemeldingen.

Antallet som skaffer seg andeler i landbruket har økt de siste årene, viser tall fra Økologisk Norge. 4313 andeler ble solgt i andelslandbruk i fjor. Totalt var det 72 aktive andelslandbruk i Norge, fordelt ut over hele landet. Flest er det i Trøndelag og Akershus.

Grønnsaker, potet, urter og bær er de varene det produseres mest av i disse andelslandbrukene, men også kjøtt, egg, mel og honning er vanlig.

Andreas Capjon har arbeidet med å dyrke grønnsaker på tak i Oslo. Nå vil han få flere fra hovedstaden til å dyrke eget. Foto: Benjamin Hernes Vogl

Selvplukk og egen produksjon

Andelene som kan kjøpes i åkrene på Fornebu er ment å tilsvare omtrent en voksens normalforbruk av grønnsaker i løpet av en sesong.

– De som vil jobbe mye selv kan gjøre det og de som bare vil høste av sin andelsåker får muligheten til det. Vi har også laget et eget tilbud til barn under 15 år der det ikke kreves egeninnsats. Mange barn er opptatt av miljø og kortreist mat, og nå kan de få en unik mulighet til å dyrke interessene sine, sier Koller i Felleskjøpet.

Neste artikkel

Felleskjøpet Agri investerer 450 millioner i korn