Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mattilsynet omplasserer 23 av Sirdal-hestene

Mattilsynet griper inn og omplasserer 23 av hestene i den mye omtalte Sirdal-saken.

Bildet viser en av hestene på gården, avbildet i juni 2016 da Mattilsynet mottok en rekke bekymringsmeldinger. Foto: Mattilsynet
Bildet viser en av hestene på gården, avbildet i juni 2016 da Mattilsynet mottok en rekke bekymringsmeldinger. Foto: Mattilsynet

– Eier har ikke tatt ansvar for alle dyra sine. De hestene hun ikke har tatt ansvar for vil nå bli omplassert til hestekyndige folk som har sagt at de vil overta dem på permanent basis, sier Odd Ivar Berget, avdelingssjef Sør-Rogaland, Sirdal og Flekkefjord, i Mattilsynet i en pressemelding.

Det skjer etter at datteren til eierne av de mye omtalte Sirdal-hestene i juli fikk medhold i Jæren tingrett om at hun fra 1. august skulle stå som ny eier for alle hestene.

Avmagret

Mattilsynet har holdt ekteparet som eide flere hester i Sirdal under oppsikt siden 2003. I fjor sommer fikk saken mye oppmerksomhet etter at Mattilsynet fikk en rekke bekymringsmeldinger fra publikum.

– Det er en alvorlig sak fordi enkelte dyr er delvis magre og til dels avmagret. Og det er såpass stort antall dyr, sa Berget til NRK den gang.

Etter at saken ble kjent gikk også Dyrevernalliansen ut og kritiserte Mattilsynet.

– At Mattilsynet har akseptert disse forholdene over så lang tid er oppsiktsvekkende. Mattilsynet burde grepet inn og fattet et vedtak om avvikling for lenge siden, sa Kaja Ringnes Efskind i organisasjonen.

En av hestene på gården ble også funnet skutt etter at saken hadde fått oppmerksomhet i media. Det var eieren som fant hesten etter at den hadde vært savnet en stund, og politiet knyttet skytingen til klagene som har kommet på hesteholdet.

Annonse

I november gikk Mattilsynet inn på gården og hentet alle de 40 hestene på gården og oppstallet dem på midlertidige steder. Fem av hestene var i så dårlig forfatning at Mattilsynet valgte å avlive hestene. De øvrige hestene er nå ifølge Mattilsynet i god form etter å ha fått godt stell hos de midlertidige oppstallerne.

Ekteparet selv hevdet at eierskapet til hestene ble overført til datteren før Mattilsynet fjernet hestene. De fikk også selv bestemme hvor hestene skulle plasseres midlertidig.

– Har hatt over to måneder på seg

Av de 35 hestene som levde etter at fem var blitt avlivet, var åtte eid av datteren og utenfor diskusjonen.

Dermed var det altså 27 hester som det var uenighet om, og som retten til slutt ga datteren medhold i at hun skulle stå som eier for. Nå mener likevel Mattilsynet at hun har hatt lang nok tid på seg til å finne løsninger for hestene.

– Eier har hatt over to måneder på seg til å finne gode løsninger for hestene sine. Vi sørger nå for å finne gode, permanente hjem til de 20 hestene og tre føllene som eier ikke har ivaretatt, sier Berget i pressemeldingen.

Neste artikkel

Dødelig virussykdom påvist hos tamfugl