Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Landbruksministeren ønsker seg flere norske juletrær

I fjor eksporterte Norge 3000 juletrær. Landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) mener det er et stort eksportpotensial for grana.

Landbruksministeren tror at det er et nærings- og eksportpotensial i norske juletrær. Foto: Bjarne Bekkeheien Aase.
Landbruksministeren tror at det er et nærings- og eksportpotensial i norske juletrær. Foto: Bjarne Bekkeheien Aase.

Nordmenn kjøpte rundt 1,4 millioner juletrær i 2018, viser tall fra Norsk Juletre, og vi handla trær for rundt 850 millioner kroner. '

– Et nærings- og eksportpotensial, skriver landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) i ei pressemelding.

1 million juletrær

Det ble produsert rundt 1 million juletrær i Norge i fjor, mens det ble importert rundt 400.000 trær, primært fra Danmark for å dekke etterspørselen.

– Norske forbrukere ønsker seg norske juletrær til jul, spesielt den norske Fjelledelgranen blir stadig mer populær. Norske kortreiste trær er både mer miljøvennlige og støtter opp under en kostnadseffektiv industri, sier Bollestad i pressemeldinga.

Annonse

Næringa bør nå se på muligheter til å intensivere den norske produksjonen for å møte den økte etterspørselen, sier Bollestad.

Ettertraktet Fjelledelgran

På Norsk Juletre sine nettsider er det lista opp en rekke ulike juletrearter. Ved sida av vanlig gran, furu og serbergran finner vi fjelledelgran.

Den norske fjelledelgranen er blitt populær i Norge og i utlandet. Ifølge Landbruksdepartementet er tresorten i det såkalte premium-segmentet og oppnår svært gode priser på nisjemarkeder spesielt i Berlin og London. Treet er ettertraktet både fordi det er smalt i formen, lukter godt og drysser lite.

I fjor eksporterte Norge 3000 juletrær, men etterspørselen etter de norske trærne er langt høyere enn hva produsentene klarer å levere, tror landbruksministeren.

– Juletrenæringen i Norge har skapt et unikt produkt i fjelledelgran. Dette har man fått til gjennom å dyrke frem et tre med svært gode kvaliteter. fjelledelgran i premium-segmentet markedsføres som fjordtree og eksporteres til mange land. Treet lukter godt, holder godt på nålene og har en fantastisk lukt og form. Det er lett å være stolt av disse trærne som god norgesreklame rundt omkring i Europa, sier Bollestad.

Neste artikkel

Tilbakeblikk: Hogst og foryngelse i moderne skogbruk