Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Landbrukseiendom med 114.000 dekar dyrka mark til salgs

Har du 368,2 millioner kroner liggende? Da kan du sikre deg et gårdsbruk av brukbar størrelse i Canada.

Landbrukseiendommen "The Pas" består av tre ulike gårdsbruk som kom på markedet samtidig. Foto: Darren Sander
Landbrukseiendommen "The Pas" består av tre ulike gårdsbruk som kom på markedet samtidig. Foto: Darren Sander

Blant de største landbrukseiendommene som ligger ute til salg i Norge for tida, skal du lete lenge før du kommer over 14.000 dekar - og da er det meste skog, ikke dyrka mark.

Er du ute etter matjord og klar for å betale en klekkelig sum, har den kanadiske eiendomsmegleren Darren Sander et tilbud i en helt annet størrelsesorden til deg.

I Saskatoon i provinsen Saskatchewan har nemlig Sander og meglerkjeden ReMax fått et oppdrag som er uvanlig selv for en kanadisk landbrukseiendomsmegler i et område kjent for store gårdsbruk: Eiendommen med det foreløpige navnet "The Pas", som er tre gårdsbruk slått sammen i ett, er nemlig den største han noensinne har solgt.

Til sammen består eiendommen av 28.300 acres, eller 114.526 dekar, dyrka mark, med en rekke bygninger på. Siden de tre gårdsbrukene er naboer, er det aller meste av jorda én sammenhengende plott. Hadde jorda ligget i Norge, ville den utgjort 1,1 prosent av det totale jordbruksarealet i landet og alene vært større enn det totale jordbruksarealet i Aust-Agder fylke.

114.526 dekar dyrka mark utgjør den største landbrukseiendommen i Canada for tida. Foto: Darren Sander
114.526 dekar dyrka mark utgjør den største landbrukseiendommen i Canada for tida. Foto: Darren Sander

– Jeg har solgt noen store jordstykker, men dette er min personlige rekord, sier Sander til lokalavisa Saskatoon Star Phoenix.

På forespørsel fra Nationen utdyper Sander hva salget består av:

Annonse

– Utstyret utgjør omtrent 9,5 millioner kanadiske dollar (ca. 66 millioner kroner, red.anm.). Det inkluderer ti skurtreskere, tre såmaskiner, mange lastebiler, tre traktorer med kornvogner og mye mer utstyr. Så er det fire gårdstun til en verdi av til sammen 5,25 millioner kanadiske dollar (36,5 millioner kroner, red.anm.). De inneholder fem bolighus og lagringskapasitet for rundt 20.000 tonn korn. Kveget på gårdene er verdt omtrent to millioner kanadiske dollar (ca. 14 millioner kroner, red.anm.). Resten er verdien av jorda, sier Sander.

– Handler om bøndene

Eiendommen har allerede vakt oppsikt blant landbruksinteresserte Canada rundt.

Han har allerede fått bud også fra utlandet, men foreløpig ikke lenger borte enn de amerikanske sørstatene. Så norske rikinger med penger på bok har fortsatt muligheten til å kaste seg inn i kanadisk landbruk.

– Det spennende for meg er at vi får mye oppmerksomhet om gården, for til syvende og sist handler dette virkelig bare om bøndene. Når du selger livsverket til noen, er det ikke en lett avgjørelse for dem å legge gården ut til salg, sier Sander til tv-kanalen CTV News Saskatoon.

Eiendommen kan ses på Sanders nettsted Darrensander.ca.

Så mye jord krever også en viss silokapasitet. Foto: Darren Sander
Så mye jord krever også en viss silokapasitet. Foto: Darren Sander

Neste artikkel

Slik har frisleppet påverka salet av landbrukseigedom