Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Landbruksdirektoratet setter opp tollen på storfekjøttet igjen

Landbruksdirektoratet setter tollen på storfekjøtt tilbake for fullt, selv om de er blitt oppfordret til å beholde tollnedsettelsen.

Fra uken etter påske forventer man at tilgangen på fersk norsk storfe er tilbake på normalt nivå. Foto: Siri Juell Rasmussen

Etter over to uker med lavere toll på storfekjøtt er den tilbake til normalen.

Fra 26. mars til 15. april har tollen vært satt ned med 32,28 kroner per kilo, til 20,50 kroner per kilo. Bakgrunnen var at det var lav dekning av ferskt storfekjøtt.

– Dekningsgraden av ferskvare har vært veldig lav de siste ukene. Importen er dermed for å supplere markedet med ferskt kjøtt, sa Anders Hellestveit, førstekonsulent i seksjon import i Landbruksdirektoratet før tollen ble satt ned.

Setter opp på tross av oppfordringer

Nå setter Landbruksdirektoratet igjen tollen tilbake til 32,28 kroner. Dette på tross av at Landbruksdirektoratet har blitt oppfordret til å forlenge tollnedsettelsen. Tollen settes igjen opp etter anmodninger fra Nortura.

Annonse

Man kan fortsatt importere til nedsatt toll ved å benytte seg av kvoten. Kvoten på storfekjøtt fra EU er 56 prosent unyttet, og kvoten er omsettelig, skriver direktoratet på sine nettsider.

Etter påske er det forventet bedre tilgang på ferskt norsk storfekjøtt igjen.

Høy etterspørsel

Fjorårets tørkesommer gjorde at det var mer storfe enn vanlig på markedet i vinter. Samtidig har etterspørselen vært uvanlig høy.

– Det som er litt uventet er at etterspørselen har ligget 3 til 4 prosent over det den var på samme tid i fjor. Det har gjort at ferskvarene er blitt solgt ut fortere enn forventet, sa Hellestveit.

Neste artikkel

Nå skal sunt bondevett på statsbudsjettet