Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Landbruksdirektoratet bekrefter: Erstatningsprognosen er på 1,1 milliarder

Det kan bli et erstatningskrav på 1,1 milliarder kroner etter sommerens tørke, det bekrefter tallene fra Landbruksdirektoratet.

Reduserte avlinger både for korn og grovfôr utgjør den største delen. Foto: Mariann Tvete.
Reduserte avlinger både for korn og grovfôr utgjør den største delen. Foto: Mariann Tvete.

– Tallene viser at det kan komme nesten 15 ganger flere søknader enn normalt, og de vil søke om langt høyere beløp. Hver enkelt søker er rammet mye hardere i 2018 enn vi har opplevd tidligere, sier seniorrådgiver Tron R. Bøe i Landbruksdirektoratet.

Erstatningsummen samsvarer med det Nationen anslo onsdag, etter å ha vært i kontakt med fylkesmennene rundt omkring i landet. Prognosen tilsier at det vil bli utbetalt 1,1 milliarder i erstatning.

I 2011 ble det utbetalt 90 millioner, noe som foreløpig er den største erstatningssummen som er utbetalt på et år.

Bøe opplyser at folk kan søke erstatning allerede nå.

Annonse

– Den som søker erstatning kan få forskudd med inntil 70%. Fylkesmennene er nå klare til å gjennomføre rask saksbehandling av søknader om erstatning, sier Bøe.

Mat- og landbruksminister Jon Georg Dale mener dette viser hvor alvorlig situasjonen er.

– Dette viser hvilken ekstremt krevende situasjon vi er i når det er såpass store skader. Det sier både noe om utfordringene til bøndene, og hvor solid avlingsskadeordningen er. Dette er kostnader som den dekker, sier landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) til NTB.

Erstatning for grovfôr utgjør 505,5 millioner, mens for korn er prognosert med en erstatning på 535,5 millioner. De resterende 60 millionene er basert på tilbakemeldingene til produsenter av grønnsaker, poteter, frukt og bær.

Neste artikkel

Tørr vår bekymrer europeiske bønder: – Det kan bli nok et vanskelig år