Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kommune åpnet portal for bønder og arbeidssøkende

Østre Toten kommune åpnet en portal for å knyte landbruket og permitterte sammen. Det førte til 450 registrerte arbeidssøkere på fire dager.

Det er mye grønnsaksproduksjon i Østre Toten. Bildet er fra tørkesommeren i 2018. Foto: Lars Bilit Hagen
Det er mye grønnsaksproduksjon i Østre Toten. Bildet er fra tørkesommeren i 2018. Foto: Lars Bilit Hagen

Østre Toten er en av kommunen i Norge med størst produksjon av grønnsaker på friland. Der har de merket spesielt godt at det nå ikke er mulig å hente utenlandske sesongarbeidere til å jobbe i det norske landbruket.

Flere bønder kontaktet kommunen for å be om hjelp, og dermed fikk kommunen en idé.

– Vi har korona hengende over oss, også er det våronna snart. Bønder er avhengig av utenlandske arbeidere under våronna, men også særlig under innhøstingen. Nå er det jo ikke mulig å få tak i utenlandske arbeidere, sier ordfører Bror Helgestad, og fortsetter:

– Mange har blitt permittert, og har ikke arbeid å gå til. Det har gitt stort trykk på Nav, som ikke klarer å drive arbeidsformidling, bare registrere de som kommer. Derfor tenkte vi at vi kunne opprette et kontaktpunkt, slik at vi setter arbeidsledige og de som har behov for arbeidskraft, i kontakt.

450 på fire dager

Gjennom kommunens app "Nyby" ble det laget en portal som skal kunne knytte arbeidere og bønder sammen. I appen kan bønder melde inn sine behov og oppdrag, og slik håper kommunen å kunne bidra ekstra i den krevende situasjonen.

"Det kan være mange ulike betalte arbeidsoppgaver som det trengs hjelp til både hos husdyr- og planteprodusenter. Det er også behov for folk som kan bistå skognæringen med planting. Østre Toten kommune oppfordrer deg til å ta på deg kjeledressen – bøndene har bruk for deg! Meld deg inn i landbrukets ressurspool", skriver kommunen i en melding til innbyggerne.

Portalen ble åpnet fredag 20. mars, og på fire dager meldte 450 personer seg for arbeid i landbruket.

Annonse

– 450 har meldt seg og sagt de har ledig kapasitet og kan bidra. Det er velvilje i befolkningen til å gjøre arbeid. Men det er ikke bare hjelpsomhet, de har behov for arbeid, sier Helgestad.

Har selv sesongarbeidere

Landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) sa mandag under et pressekonferanse at permitterte må bidra som sesongarbeidere i landbruket, nå som utenlandsk arbeidskraft ikke kan komme til Norge.

– Vi vil se om vi kan legge til rette for at de kan ta annet arbeid i permitteringsperioden. Vi ser også på om vi kan inkludere studenter og pensjonister i dette arbeidet, sa hun.

Østre Toten-ordfører Helgestad er selv bonde, og forteller at han er vant til å ha sesongarbeidere på gården.

– Jeg produserer grønnsaker, og pleier å ha to polske arbeidere hos meg. De har vært her tre måneder i år etter år nå i 25 år. Men i år må jeg sette lit til familien.

Han håper nå andre kommuner kaster seg på og lager en lignende ordning.

– Vi har fått mye tilbakemeldinger fra bønder, som har sagt de har problemer og spurt om vi kan hjelpe. Nå håper jeg bøndene kjenner sin besøkelsestid og bruker denne appen.

Neste artikkel

Vil fjerne moms på frukt og grønt