Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kan bli tomt for smør og melk

Landbruksekspert spår at det kan bli smør- og melkekrise på grunn av tørka i Nord-Europa. Bondelaget avfeier spådommen.

Kan det bli tomt i smørhyllene igjen? Foto: Siri Juell Rasmussen.

Det er radiokanalen P4 som skriver dette på sine nettsider.

– Smørkrisen i 2011 er bare blåbær i denne sammenhengen. Hele Nord-Europa er rammet av dette, som kan gjøre det vanskelig å få tak fersk melk og dermed melkeprodukter som du og jeg er avhengig av, sier daglig leder i Agri Analyse, Christian Anton Smedshaug til kanalen.

– Hard prioritering

Det er forventet at at kjøttproduksjonen vil øke med tanke på at flere må se seg nødt til å slakte ned besetninger på grunn av mangel på fôr, dette gjelder både i Norge og i flere andre land i det nordlige Europa.

– Det vil bli en hard prioritering av melkeprodukter. Det kan bli mangel på på yoghurt og smør, og flere ostetyper kan bli faset ut, sier Smedshaug til P4.

Smedshaug tror også at dette kan påvirke prisen på produkter, og at prisen på melkeprodukter kan stige, mens prisen på kjøttprodukter kan gå ned.

– Ikke bekymret

Leder Lars Petter Bartnes i Bondelaget, er imidlertid ikke bekymret for norsk melk.

Annonse

– Med utgangspunkt i situasjonen i dag tror jeg ikke det skjer. Tine melder at innveiingen av melk er stabil og i tråd med prognoser. Og jeg er trygg på at melkeprodusenter lar melkekua være det absolutt siste dyret man reduserer antallet på, sier Bartnes til NTB.

Men lederen er tydelig på at tørkekrisen er en vedvarende trussel som henger over norske bønder. Norsk landbruk er i den verste sommertørken siden 1947, og så langt viser regnestykket at over 12.000 dyr mangler fôr.

– Det er klart situasjonen er krevende. Vi kan allerede slå fast at det blir ekstraordinær slakting av husdyr. Hvor utbredt det blir, er for tidlig å si. Hadde vi bare fått tre-fire dager med regn, ville mye endret seg, sier Bartnes.

#Smørkrisa2011

Tine, som markedsregulator måtte i 2011 gå ut å beklage etter at det ble en såkalt «smørkrise» i landet, hvor mange butikker gikk tomme for smør. Også den gangen var det været som fikk deler av skylda.

– Værsituasjonen har gjort at melkeleveransen har tatt seg opp senere enn vanlig, og i tillegg har vært en ekstrem etterspørselsvekst i løpet av høsten. Det til sammen har gjort at vi har havna i denne situasjonen. Når vi vet det vi vet i dag, så burde vi ha satt i gang tiltak tidligere. Det beklager vi at vi ikke har gjort, sa konserndirektør for kommunikasjon Elisabeth Morthen i Tine til Nationen den gangen.

Smørkrisen fikk til og med internasjonal oppmerksomhet og blant annet flere amerikanske medier skrev om smørmangelen i Norge.

– Det er faktisk sant. I en moderne, avansert nasjon, et land som scorer høyest på statistikkene over hvor det er best å leve, har de nå en stor mangel på en helt vanlig matvare. De er vanvittig rike på olje, har en av verdens høyeste gjennomsnittsinntekter, er sosialdemokratiske, har en rekke gode statlige tilbud og allikevel klarer de ikke å ha nok smør i butikkhyllene sine, skrev den amerikanske avisen Forbes.

Neste artikkel

Ekte geitost fra Tine vant ærespris under internasjonal matkonkurranse