Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Jordbrukssamtalene på Stortinget brøt sammen

Forhandlingene på Stortinget om årets jordbruksoppgjør brøt sammen torsdag kveld. Venstre fremmer derfor fredag et forslag til løsning i saken.

Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Siri Juell Rasmussen

Etter at forhandlingene mellom partene i jordbruksoppgjøret brøt sammen tidligere i vår, ble det oversendt Stortinget.

LES ALT OM JORDBRUKSOPPGJØRET HER!

Der forsøkte regjeringens samarbeidspartier Venstre og KrF, som vil ha mer penger til bøndene enn Høyre og Frp, å finne fram til en løsning sammen med Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV. Men torsdag kveld brøt disse samtalene sammen.

LES OGSÅ: Ap: – Vår ambisjon er å begynne å tette inntektsgapet

Venstre fremmer derfor et eget forslag til løsning i saken. Forslaget innebærer at saken sendes tilbake til regjeringen for videre forhandlinger mellom partene, med en økt ramme og enkelte føringer på innholdet, opplyser Venstre.

LES OGSÅ: Bondepartnerne på Stortinget utsetter fristen

– Ansvarlig pengebruk

– Vi har forsøkt å finne en løsning som både når målene i landbruksmeldingen, bevarer forhandlingsinstituttet og sikrer en ansvarlig pengebruk for landet. Det har dessverre ikke lyktes, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

Annonse

– Derfor håper vi regjeringspartiene og andre partier vil vurdere å stemme subsidiært for Venstres kompromissforslag når saken kommer til behandling i Stortinget, sier hun videre.

LES OGSÅ: Ved oppgjørets siste time

Krevde 1,45 milliarder

Økte overføringer og mer til små og mellomstore bruk er blant kravene opposisjonen har stilt til jordbruksoppgjøret. Statens opprinnelige tilbud til bøndene var på 410 millioner kroner, mens bøndenes opprinnelige krav var på 1,45 milliarder kroner.

Ifølge bondeorganisasjonene må rammen minst være på 790 millioner kroner for at inntektsutviklingen målt i kroner per årsverk skal være på linje med andre grupper.

LES OGSÅ: Tilbyr bønder halvparten av andres inntektsvekst

Næringskomiteen hadde opprinnelig frist til 8. juni med å avgi innstilling i saken, men det var alt tidligere denne uken klart at fristen ville ryke. Stortinget skal behandle oppgjøret 16. juni.

Neste artikkel

– Mat og Landbruk er en viktig møteplass