Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Jakter på Årets unge bonde

Bygdeungdomslaget, Felleskjøpet og McDonalds har startet jakten på Årets unge bonde.

– Tanken er at vi vil ha flere ungdommer inn i landbruket. Derfor vil vi trekke fram gode forbilder, og dem er det mange av i landbruket, sier leder Gunn Jorunn Sørum i Norges Bygdeungdomslag. Foto: Bygdeungdomslaget
– Tanken er at vi vil ha flere ungdommer inn i landbruket. Derfor vil vi trekke fram gode forbilder, og dem er det mange av i landbruket, sier leder Gunn Jorunn Sørum i Norges Bygdeungdomslag. Foto: Bygdeungdomslaget

Juryen

Juryleder og landbruksminister Sylvi Listhaug

Programleder og artist Gaute Grøtta Grav

Rektor ved Høgskolen i Hedmark, Lise Iversen Kulbrandstad

Leder i Norges Bygdeungdomslag, Gunn Jorunn Sørum

Representater for McDonad's Norge og Felleskjøpet Agri

Fredag sparket landbruksminister og juryleder Sylvi Listhaug (Frp) i gang kåringen under landbruksmessa Agrisjå. For 5. gang skal Årets unge bonde kåres.

Forbilder

– Tanken er at vi vil ha flere ungdommer inn i landbruket. Derfor vil vi trekke fram gode forbilder, og dem er det mange av i landbruket, sier leder Gunn Jorunn Sørum i Norges Bygdeungdomslag om bakgrunnen for kåringen.

– Trenger vi egentlig denne kåringen?

– Ja, det synes jeg absolutt! Dette er femte året vi har den og den har hatt god oppslutning rundt om i landet.

– Hva må til for å være en kandidat til årets unge bonde?

– Årets unge bonde må være under 35, matprodusent og et godt forbilde. Gjennomsnittsalderen for bønder som overtar gårder er rundt 50 år, så det er ungt i forhold til å være bonde.

– Hva skal til for å bli Årets bonde?

– Det er for tidlig å si hvem som vinner, i og med at kåringen ikke er i gang. Vi ser gjerne etter en «x-faktor», som engasjement i landbruksorganisasjoner eller spesielle personlighetstrekk. Fjorårets vinner har astma og jeg tror han også er allergisk mot kyr. Likevel tar på seg maske og går ut i fjøset hver dag, fordi han synes det er viktig å drive melkeproduksjon. Det sier mye om ham, og imponerer oss i juryen. Men det er kan være mange forskjellige ting som avgjør hvem som bli vinneren.

– I tillegg til heder og ære, hva vinner Årets unge bonde?

Annonse

– Han eller hun får 20.000 kroner til å reise på en drømmelanghelg, mens avløser sponset av Norske Landbrukstjenester tar seg av gården.

Stemmes fram

Kjenner du en drivende dyktig bonde under 35 år? Her kan du nominere kandidater fram til 26. september. 3. oktober slippes en liste over de 20 beste kandidatene.

Da er det opp til deg og meg å bestemme hvem som skal til finalen og vurderes av juryen. Du kan bare stemme én gang, og fristen for å stemme er 19. oktober.

De fem med flest stemmer vil deretter bli vurdert av juryen, og 8. november får vi vite hvem som er Årets unge bonde 2014 på messa Bedre landbruk i Lillestrøm.

I fjor ble melkebonden og rockemusikeren Terje Uv fra Rennebu kåret til Årets unge bonde.

Se videoer fra fjorårets kåring under

Neste artikkel

Hun har gått Norge på langs – nå kan Randi bli «Årets unge bonde»