Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Inviterer til grisetur i Valdres

300 griser har i nesten fire måneder nytt livet på høyfjellet. Lørdag skal de hjem til bygda, og alle som vil kan bli med og hjelpe til på turen.

Lørdag skal Ragnhild Mobæk og mange frivillige hjelpere drive 300 griser sju kilometer fra Breisetstølen 1025 meter over havet og ned i dalen. Foto: Knut Ødegaard
Lørdag skal Ragnhild Mobæk og mange frivillige hjelpere drive 300 griser sju kilometer fra Breisetstølen 1025 meter over havet og ned i dalen. Foto: Knut Ødegaard

1025 meter over havet i et av Norges aller rikeste og mest tradisjonsrike setermiljø, Støls­vidda, har 300 lykkelige griser løpt rundt i frisk fjelluft siden midten av juni. Grisekokk og gårdbruker Knut Ødegaard på Breisetstølen har fått flere henvendelser fra folk som gjerne vil bli med og hjelpe til på turen tilbake til dalen.

– Lørdag 11. oktober skal de 300 fjellgrisene gå de 7 kilometerne fra fjellet og ned til høstbeitet i Hovrud. Vi har fått en del spørsmål fra folk som vil være med og hjelpe til, og vi vil invitere alle som ønsker til å være med på turen. Det blir bedagelig tempo, og passer for folk i alle aldre. Oppstart fra Breiset klokka 10.00. Send oss en epost på post@oygarden.org, eller legg inn i kommentarfeltet under dersom dere vil være med på dette unike arrangementet. Vi må planlegge vandringen nøye, trolig er dette Norges første, i alle fall største grisebufaring, skriver Ødegaard på Facebook-siden Fjellgris fra Valdres.

Invitasjonen ble lagt ut på søndag, og responsen har vært stor. Innlegget er delt 142 ganger, og kommentarfeltet flommer over av positive tilbakemeldinger. Mange vil bli med på turen, andre beklager at de bor for langt unna eller er opptatt med annet slik at de ikke kan stille opp, og atter andre skryter av driftsformen og grisene.

– Slik skal griser se ut, skriver for eksempel Arne Flaten i ett innlegg.

– Svinaktig kult! Skal aldri mer snakke om svin i fjellet når tobente ikke vet å oppføre seg, skriver Vidar Falck i ett annet.

Annonse

Breisetstølen skal være enkel å finne.

– Ta av ved Leira, og inn på fv. 261 langs Strandefjorden. Ved Heggelund skal du rett til fjells. Der ligger Breiset – eller Breisetstøladn, forklarer Ødegaard i ett innlegg.

Grisene veide mellom 25 og 30 kilo da de ble fraktet til fjells. Nå er vekten nesten firedoblet. I sommer har de brukt tiden til å spise, leke og sove. På stølen har det også vært små grisehus med tett gulv og tak der de har kunnet søke ly når det har regnet.

Ødegaard og kona Ragnhild Mobæk driver gården Ødegård i grenda Lo på vestsida av Strandefjorden i Nord-Aurdal. I årene framover vil de satse mye mer på utegriser både på stølen og på gården nede i dalen.

Neste artikkel

Ny purke lagar smågris-vanskar for Nortura