Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Hvor mange spener har ei purke, egentlig?

Nationen utfordret landbruks- og matminister Olaug Bollestad til en landbruksquiz. Verken Bollestad eller Nationen hadde rett.

 Illustrasjonsfoto: Siri Juell Rasmussen
Illustrasjonsfoto: Siri Juell Rasmussen

Fungerende KrF-leder og landets nye landbruks- og matminister, Olaug Vervik Bollestad, tok utfordringen og ble med på Nationens landbruksquiz.

Ett av spørsmålene var: Hvor mange patter har ei purke?

Bollestad svarte 18. Nationens «fasit» var 10–14. Begge deler medfører ikke riktighet.

Overveterinær i avlsorganisasjonen Norsvin, Peer Ola Hofmo, kan meddele i en e-post at verken Nationen eller ministeren hadde rett.

– Landbruksministeren er ikke helt på jordet, mener Hofmo.

– Den norsk landsvinpurka har i gjennomsnitt 15,18 spener med standardavvik på 1,06. Så et godt fasitsvar vil være 14–16 spener, og ikke 10-14, skriver Hofmo.

Tallene er hentet fra siste uttrekk fra Norsvins avlsdatabase.

– Brukspurka, TN70-purka, har nok noe færre, rundt 14,5 spener. Men der har vi ikke så gode tall lett tilgjengelig, oppgir Hofmo.

Annonse

Antallet har økt

Ifølge avlsforsker Ina Andersen Ranberg i Norsvin har antall spener økt de siste årene.

– Det er en del av avlsmålet å øke antall spener, og å redusere antall inverterte spener – spener som vokser innover, sier Ranberg.

– Kullene har blitt større og hovedpoenget med å øke antall spener er å få ned spedgrisdødeligheten. Over en tiårsperiode har antall gris per purke økt med rundt én spedgris, og det samme med antall spener, sier hun.

– Hvor store er de registrerte avvikene?

– Tallene fra avlsverdiberegning viser at det minste antallet vi har registrert er 6 spener, og det høyeste antall spener har vært 22. Men de aller fleste ligger på gjennomsnittet, som er 15,1, sier hun.

– Hvis det er ei purke eller en råne med dårlig avlsverdi for spene, går ikke den med videre i seleksjon. Målet er at størrelsen på kullene øker parallelt med økningen i antall spener, sier hun.

Neste artikkel

Indiske bønder vant fram etter et år med demonstrasjoner