Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Her er melkekvotene for neste år

Tine ønsket seg en økning på ett prosentpoeng i melkeproduksjonen neste år. Slik ble det ikke.

Det blir ingen endring av melkekvotene neste år. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Det såkalte forholdstallet for kumelk blir videreført på 0,98, mens forholdstallet for geitemelk blir videreført på 0,96 for neste år. Det er klart etter at Landbruksdepartementet møtte Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag til kvotedrøftinger mandag.

Markedsregulator Tine hadde på forhånd anbefalt at forholdstallet for kumelk skulle økes til 0,99 neste år, noe som i praksis ville bety at melkebøndene kunne ha økt produksjonen med ett prosentpoeng sammenlignet med i år. Grunnen til at Tine ville øke produksjonen var frykt for at årets dårlige gressavlinger kan føre til melkemangel og for lite fett i melka, noe som kan gi en ny smørkrise.

I en melding på Bondelagets nettsider sier generalsekretær Per Skorge at de legger vekt på bruk av norskprodusert fôr.

Annonse

– Det avgjørende for Norges Bondelag har vært å dekke mest mulig av markedet med norsk melk produsert, men samtidig unngå kostbar overproduksjon. Ei videreføring av dagens forholdstall vil bidra til et balansert marked, sier Per Skorge, generalsekretær i Norges Bondelag.

På grunn av den usikre fôrsituasjonen understreket likevel faglagene at situasjonen bør vurderes på nytt i første halvår av 2018.

Neste artikkel

– Mat og Landbruk er en viktig møteplass