Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Har satt ny dato for glyfosat-avstemming

Snart skal skjebnen til sprøytemiddelet glyfosat avgjøres.

Glyfosat er virkestoffet i ugressmiddelet Roundup som er ett av verdens mest brukte ugressmidler. Foto: Svein Egil Hatlevik
Glyfosat er virkestoffet i ugressmiddelet Roundup som er ett av verdens mest brukte ugressmidler. Foto: Svein Egil Hatlevik

EU-godkjenningen for det omstridte ugressmiddelet glyfosat løper ut 15. desember.

Under en avstemning torsdag i forrige uke klarte ikke EU-kommisjonen å komme til enighet om en ny godkjenning. Her stemte 14 land for godkjenning, ni land stemte imot og fem avsto fra å stemme. Dermed har man kun én siste sjanse for å komme til enighet.

Siste sjanse 27. november

EU-kommisjonen melder nå at forslaget om godkjenning vil stemmes over i en ankekomité den 27. november.

Deretter kan kommisjonen i teorien tvinge gjennom en forlenget godkjennelse, men talspersoner har uttalt at det er ønskelig at medlemslandene kommer til en enighet seg imellom, siden spørsmålet om godkjenning har blitt såpass politisk omstridt.

Derfor blir 27. november ansett som D-dagen for sprøytemiddelets fremtid i Europa. Utfallet vil også være bindende for bruk av middelet i Norge.

– Neppe kreftfremkallende

Annonse

Glyfosat er virkestoffet i ugressmiddelet Roundup, som produseres av amerikanske Monsanto. Ugressmiddelet er mye brukt, men det har i mange år vært spekulert på om preparatet kan være kreftframkallende.

• Øystein Heggdal i Faglig snakka: Glyfosat-gate: Hvordan gjøre glyfosat farlig

I mai i år konkluderte eksperter i WHO og FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO) at stoffet neppe er kreftfremkallende.

«Glyfosat er trolig ikke kreftfremkallende for mennesker som utsettes for det gjennom mat», slo FN-ekspertene fast.

Neste artikkel

Turgåere lukket ikke porten til beitet – to kyr ramlet i gammel brønn