Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Har samlet 11.000 underskrifter for bedre svinevelferd

Over 11.000 personer har skrevet under på Dyrevernaliansens opprop for en holdningsendring i svineproduksjonen.

Live Kleveland og resten av Dyrevernalliansen har samlet inn over 11.000 underskrifter som skal leveres til landbruksminister Olaug Bollestad. Foto: Benjamin Hernes Vogl
Live Kleveland og resten av Dyrevernalliansen har samlet inn over 11.000 underskrifter som skal leveres til landbruksminister Olaug Bollestad. Foto: Benjamin Hernes Vogl

Underskriftskampanjen startet opp etter at NRK-dokumentaren "Griseindustriens Hemmeligheter" ble vist på TV. I dokumentaren ble det filmet med skjult kamera i 13 svinefjøs, og flere har reagert kraftig på bildene som ble vist.

Gjennom opproper "Grisen fortjener et bedre liv" har Dyrevernaliansen samlet inn over 11.000 underskrifter.

– VIl bruke engasjementet til noe positivt

"Myndighetene må legge til rette for holdningsendringer og gjøre det lønnsomt for bøndene å gi dyrene bedre levevilkår!" står det i kampanjen.

– Vi startet kampanjen som et ledd i vårt arbeid for å hjelpe dyrene som trenger det aller mest i intensivt landbruk. Formålene er å synliggjøre publikums reaksjoner på NRKs avsløring, og bruke dette engasjementet til noe positivt, sier Live Kleveland, kommunikasjonsleder i Dyrevernaliansen.

Annonse

Målet var i utgangspunktet å samle 10.000 underskrifter, som skulle levers til Landbruks- og matdepartementet. Men etter å ha sett hvor stor responsen har vært har de nå valgt å fortsette kampanjen.

– Underskriftskampanjen er åpen for alle, det er sikkert mange av våre faddere som har undertegnet, men også mange andre, sier Kleveland.

– Faller på sin egen urimelighet

Hun motbeviser at kampanjen gjennomføres for å bli kvitt svineindustrien i sin helet.

– Alle som kjenner Dyrevernalliansen vet at vi arbeider for å snu norsk landbruk i mer dyrevennlig retning. God dyrevelferd bør lønne seg for bonden. Kjøttforbruket må ned, og forbrukerne må få mulighet til å velge mat fra dyr med bedre dyrevelferd. Vi etterlyser nå et virkelig løft for grisen. Å hevde at vi er generelt imot svineproduksjon faller på sin egen urimelighet, ettersom vi også er åpne om at vi jobber med kriterier for gris i Dyrevernmerket.

Norun Haugen som stod bak dokumentaren har varslet at hun vil starte opp med nye prosjekter. Hun samler selv inn penger for å kunne jobbe med prosjektene på fulltid.

Neste artikkel

Mattilsynet foreslår nye tiltak som kan koste opptil 2 millioner kroner