Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Edmund Skoie har importert nesten 40.000 høyballer fra Island

Edmund Skoie tok forrige uke imot 2100 høyballer som kom med båt fra Island. Nær halvparten er allerede solgt. Det tilsvarer kun en brøkdel av det han har importert denne høsten.

Edmund Skoie tok forrige uke imot 2100 høyballer som kom med båt fra Island. Fôret ligger blant annet ute til salgs på Finn.no. Skjermdump: Finn.no
Edmund Skoie tok forrige uke imot 2100 høyballer som kom med båt fra Island. Fôret ligger blant annet ute til salgs på Finn.no. Skjermdump: Finn.no

Da tørken og fôrkrisen rammet det norske landbruket i sommer var Edmund Skoie med på å kjøpe 32.000 rundballer på Island. De fleste skal ha blitt solgt til Felleskjøpet, som videre tok seg av frakt og distribusjon rundt om i landet. Også tidligere i fjor høst importerte Skoie 3000 rundballer, som skal ha blitt solgt lokalt i Vest-Agder.

Det var avisa Fædrelandsvennen som først omtalte saken.

I forrige uke kom det imidlertid et nytt lass med 2100 rundballer til kai på Gismerøya Mandal kommune, rundballer som Skoie selv kjøpte på Island og som han nå prøver å selge videre.

Den siste uka har det gått i ett og nær halvparten av de importerte rundballene er solgt, ifølge Skoie selv.

1000 baller på én uke

– Jeg har solgt unna nærmere 1000 høyballer på en drøy uke. Fortsatt er det 1100 igjen, men jeg føler meg trygg på at det skal bli solgt når jeg har solgt såpass mye på en uke, sier Skoie.

Ifølge Skoie er dette partiet et av flere han har importert siden tørken rammet det norske landbruket i sommer.

Ifølge Fædrelandsvennen anslår han å ha kjøpt høyet fra rundt hundre islandske bønder.

– Jeg har fått gode priser på Island, sier han til avisen.

Rundballer til kufôr går for 1195 kroner og hestefôr for 1600 kroner, opplyser Skoie til Nationen.

Annonse

I en annonse på Finn.no selges høyet for tre kroner per kilo.

Ifølge Fædrelandsvennen har Edmund Skoie sakte, men sikkert bygd opp en betydelig hesteutstyrsbutikk på Tredal ved Vigeland. I 2016 omsatte de hesteutstyr for 26 millioner kroner. Det var først i sommer at han startet med fôrimport.

– Det er en betydelig kostnad knyttet til dette. Det er kostnader på båt, avgift på Island, avgift for å laste av og frakt fra kaia og ut til bøndene. Dette er ingen gullbutikk, sier Skoie.

Han ønsker ikke gå ut med hva dette har kostet eller hvor mye han har tjent på importen, men han opplyser til Fædrelandsvennen at bare båtfrakten koster 600.000 kroner.

– Det jeg har skjønt i løpet av høsten er at Island er et land å importere fôr fra ved en framtidig krise. Folk tror det er en steinørken, det er definitivt ikke. Dessuten er risikoen for sykdom svært lav sammenlignet med andre land som Australia, USA og Canada. Islendingene har et sinnssykt bra landbruk, sier Skoie.

Han er imidlertid ikke i tvil om at han kommer til å selge ut resten av rundballene.

– Jeg har tusen baller på kaia. Det ryker ut, det er jeg sikker på. Tilbakemeldingene fra bøndene er også svært gode, sier han.

Islandske rullballer på vei til tørkerammede bønder i Norge. Illuestrasjonsfoto: Felleskjøpet
Islandske rullballer på vei til tørkerammede bønder i Norge. Illuestrasjonsfoto: Felleskjøpet

Fornøyde bønder

Til avisa er leder i Vest-Agder bondelag, Tor Erik Leland, svært positiv til Skoies' initiativ.

– Det er kjempegodt at han hiver seg på og bidrar. Island regnes som et trygt land å importere fra. Baksiden med å importere fôr fra utlandet kan være at det bringer med seg mye sykdommer, men Island er et såpass lite og lukket land landbruksmessig at de må være blant de beste, sier han.

Neste artikkel

Flere norske seiere i sider-VM