Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Guldfågeln skåldet levende kyllinger

Minst ti kyllinger ble skåldet levende i fjor på Guldfågelns slakteri. Nå kan selskapet bli anmeldt for brudd på dyrevelferdsloven, melder flere svenske medier.

Kyllinger skal ha blitt skåldet levende på et av Guldfågelns slakterier på Öland i Sverige. Foto: Livsmedelsverket
Kyllinger skal ha blitt skåldet levende på et av Guldfågelns slakterier på Öland i Sverige. Foto: Livsmedelsverket

Guldfågeln kyllingslakteri på Öland skal ved minst fire tilfeller i fjor ha skåldet levende kyllinger i varmt vann. Det går fram etter rutinekontroller som Livsmedelsverkets veterinærer utførte i fjor. Ifølge SVT skal minst ti kyllinger ha blitt skåldet levende.

– Dette er noe som ikke skal skje, at dyr som ikke er døde blir skåldet. Dyrevelferdsmessig er det ikke akseptabelt, sier Lotta Berg, veterinær og professor ved Nationellt centrum för djurvälfärd, til SVT.

Årsaken til at dette skjedde skal ha bakgrunn i at den mislykket avlivningsprosessen ikke ble oppdaget før kyllingene ble lagt i det varme vannet.

Avlivningsprosessen for kyllingene foregår på den måten at et samlebånd fører kyllingen gjennom et elektrisk vannbad for bedøving. Videre tar samlebåndet kyllingen videre til en kniv som skal skjære strupene, og deretter blir kyllingen skåldet i et vannbad slik at fjærene løsner.

Rutinesvikt

Det var under inspiseringen etter at strupene skal ha blitt skåret over, at rutinene sviktet da minst ti kyllinger ble skåldet levende, opplyser SVT Nyheter.

– Om kyllingene har rukket å våkne etter å ha blitt bedøvet, har altså kyllingene blitt skåldet levende og da de var i bevissthet, sier Lotta Berg.

Peter Andersson ved Guldfågeln sier til kanalen at han ser alvorlig på hendelsen og at de har gjort utbedringer for å unngå slike tilfeller fremover.

Nå vil Fylkesstyret i Kalmar sende inn en klage mot Guldfågeln for brudd på dyrevelferdsloven.

Slekter 39 millioner kyllinger årlig

Guldfågeln ble startet i 1975 og eies av familien Håkansson. Selskapet omsetter for rundt 1,5 milliarder svenske kroner årlig, og har nærmere 550 ansatte i Mörbylånga og Falkenberg.

Ifølge selskapets egne nettsider slakter de rundt 140.000 kyllinger hver dag og 39 millioner kroner på årsbasis.

På Facebook søndag skriver selskapet at de beklager hendelsen og at de ønsker å svare på spørsmål fra forbrukerne vedrørende hendelsen.

«Vid vår anläggning i Mörbylånga hanterar vi cirka 25 miljoner kycklingar om året och för tio kycklingar har det tyvärr blivit fel. Men detta är naturligtvis tio fall för mycket och vi arbetar mycket hårt för att förhindra att detta ska kunna hända igen», skriver selskapet på Facebook.

Onsdag formiddag var det over 500 kommentarer i tråden til Guldfågeln.

Neste artikkel

Veterinærvakta risikerer å kjøre i timevis: – Vi balanserer på stupet