Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Grønn Ungdom: Legg ned kyllingindustrien

Grønn Ungdom tar nå kampen for at vedtaket om å avvikle kyllingindustrien også skal bli moderpartiets politikk.

Grønn Ungdom mener at kun ikke-industrielt og økologisk kyllinghold med svært små besetninger og høye velferdskrav bør tillates. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Grønn Ungdom mener at kun ikke-industrielt og økologisk kyllinghold med svært små besetninger og høye velferdskrav bør tillates. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix

Grønn Ungdom peker på at kyllingnæringen er den landbruksnæringen som med omkring 65 millioner dyr årlig omfatter flest individer.

– Disse lever korte, smertefulle liv innendørs i store haller, der de behandles som rullebåndsobjekter uten iboende verdi, skriver ungdomspartiet i forslaget, som nå er på høring i partiorganisasjonen før partiets landsmøte 24.–26. mai.

– En slik industri hører ikke et sivilisert samfunn til, legges det til i resolusjonen.

Vil tillate økologisk kyllinghold

Ungdomspartiet mener derfor at industriell produksjon av slaktekylling bør legges ned. I mellomtiden bør alle subsidier og tilskudd til den ikke-økologiske kyllingnæringen kuttes helt.

Annonse

– Ikke-industrielt og økologisk kyllinghold med svært små besetninger og høye velferdskrav bør tillates.

Grønn Ungdom vil også gi kompensasjon og omstillingsmidler til kyllingbønder, slik at de kan omgjøre kyllingfabrikker til haller for produksjon av vegetabilsk mat.

– Strenge plasskrav

Nortura er Norges største merkevarehus innen kjøtt- og eggprodukter og omsetter for 23 milliarder kroner. Selskapet skriver på sine hjemmesider at både kylling og kalkun i Norge lever innendørs i oppvarmede og isolerte hus. Der går de fritt rundt på strø – som er spon fra trær – og har tilgang til mat og vann, samt tilpasset belysning.

– Plasskravene for kylling og kalkun i Norge er av de strengeste i Europa, heter det.

Selskapet peker på at god helsetilstand og dyrevelferd setter Norge «i en unik posisjon i verdenssammenheng når det gjelder lite bruk av medisiner.»

Neste artikkel

Høyesterett forkastet ankene i Nortura-saken